دانلود مطالب پژوهشی با موضوع روشی-برای-ارزیابی-عملکرد-واحدهای-تصمیم گیری-مبتنی-بر-تحلیل-پوششی-داده ها-و-وزن های-مشترک- فایل 10 |
-
-
- معیار خروجی: چنانچه از اسم آن بر می آید، این معیارها برای ارزیابی خروجی چیزی مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین آنها نتیجه کار را بررسی می کنند.
-
-
- معیار عملی: برای ارزیابی فعالیتهایی که خروجی را بوجود میآورند، مورد استفاده قرار میگیرند.
-
- معیار ورودی: همانطور که اسم آن بر می آید، ورودی یک فرایند را ارزیابی مینمایند. این معیارها برای کنترل فرایند مفید هستند، اما مزیت اصلی آنها وقتی مشخص می شود که در ارتباط با خروجی و برای بهرهوری و کارایی مورد استفاده قرار میگیرند.
-
- معیار تشخیص: این معیار نشان میدهد که چرا یک خروجی با یک عمل در سطح معناداری قرار دارد.
-
- داده: برای اینکه بتوان وضعیت را به ازای هر معیار بدست آورد باید یک سری داده های مرتبط با آن معیار از محیط جمعآوری شود. عدم دقت در جمعآوری دادهها، تمام زحمات را به هدر میدهد، چرا که در نهایت در دل این دادهها اطلاعات لازم بدست می آید (دانشور، 1385).
-
- نهادها: در رابطه با سیستم ارزیابی عملکرد سه نهاد بطور معمول وجود دارد:
-
- ارزیابی شونده: هر آن چیزی که قرار است در سیستم ارزیابی شود.
-
- مجری سیستم: کسی که نقش ارزیابی را بر عهده دارد. این شخص باید خبره و یا به اندازه کافی تحلیلگر باشد.
-
- مالک سیستم: بسیار مهم است که مالکان سیستم و مدیران ارشد سازمان با امر ارزیابی موافق باشند، چرا که بدون پشتیبانی آنها امر ارزیابی با مشکل مواجه خواهد شد.
-
- استنتاجات: خروجیهای هر سیستم ارزیابی عملکرد احتیاج به استنتاج دارد. بطوریکه بعد از مرحله امتیازدهی، میتوان از روشهای مختلف آماری، روش داخلی، تجزیه و تحلیل شکافها و … برای استنتاج استفاده نمود.
-
- محاسبات: معمولاً در هر سیستم ارزیابی، یکسری محاسبات ریاضی برای بدست آوردن نمره ارزیابی صورت میگیرد.
-
- فرایند: لازم است قبل از ارزیابی، فرایندهای اصلی مهم شناسایی شوند. این مسئله بخصوص در مهندسی فرایندهای سازمانی که پیش شرط آن ارزیابی فرایندهاست، بسیار مهم است (کریمخانی، 1392).
2-2- کارایی
1-2-2- مفهوم کارایی
در ادبیات مدیریت و مهندسی صنایع، کارایی[91] را انجام درست کارها تعریف کرده اند. از نظر تئوریهای علم اقتصاد، کارایی نتیجه بهینه سازی هزینه های تولید و بیانگر تخصیص منابع است. به عبارت دیگر، در یک واحد تولیدی، مدیران و مجموعه نیروی کار تلاش می کنند تا با توجه به نقطه سر به سر تولید، اهداف مورد نظر در برنامه های بنگاه و توان تکنولوژیکی موجود، میزان تولید بنگاه را به گونه ای تعیین کنند تا حداکثر استفاده از امکانات و منابع حاصل شده و هزینهها بصورت مطلوب تخصیص یافته و عوامل تولید از قبیل نیروی کار و سرمایه بصورت مطلوب و بهینه بکار گرفته شوند. کارایی در سه سطح خرد، صنعت و کلان مطرح می شود:
-
- کارایی در سطح خرد: این سطح از کارایی، علاوه بر اهداف نگاه، بهینه سازی منابع و حداقل سازی هزینهها، عملکرد تکنولوژیکی تولید را نیز در بر میگیرد.
-
- کارایی در سطح صنعت: کارایی در صنعت نیز به ارتباط بنگاهها با ساختار صنعت و جایگاه هر بنگاه در کل صنعت بستگی دارد. هر بنگاهی بتواند در رقابت با سایر بنگاهها، کیفیت محصول، کاهش هزینهها، تخصیص بهینه منابع و مدیریت شایسته تری را اعمال کند ، از کارایی بیشتری نسبت به بقیه بنگاههای موجود در صنعت برخوردار خواهد بود.
-
- کارایی در سطح کلان: سیاستها، قوانین و برنامه ها، تعلیمات و استراتژی های کلان اقتصادی تأثیر بسیار مهمی بر کارایی بنگاهها و صنایع کشور دارد. اگر بسترهای کلان اقتصادی و فضای عمومی اقتصاد، در سطح مناسبی باشد و امنیت و آرامش برای فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری تولید ایجاد شود، سرمایه گذار یا تولید کننده احساس خطر پذیری و بیثباتی از ناحیه شرایط کلان اقتصادی نخواهد داشت. در چنین شرایطی، تولید کننده می تواند به حداقل سازی هزینهها تخصیص منابع و افزایش کارایی بپردازد. اگر واحدهای تولیدی نتوانند در یک شرایط مناسب کلان اقتصادی، کارایی تولید را افزایش دهند ، از سوی ناظران و کارشناسان به سو مدیریت و عدم کارایی مشهور میشوند. اما اگر شرایط کلان اقتصادی نامناسب باشد، مدیریت واحد تولیدی نمیتواند در حد مورد انتظار به افزایش کارایی بپردازد؛ بنابراین تشخیص این نکته که آیا یک واحد تولیدی کارایی دارد یا خیر، تا حدی مشکل است. چون ممکن است که آن واحد تولیدی تلاش خود را برای افزایش کارایی انجام داده باشد اما به دلیل شرایط نامطلوب کلان اقتصادی، انگیزهای برای افزایش کارایی وجود نداشته باشد و مدیران هیچ تلاشی در این زمینه ننمایند. در این صورت، ارزیابی عملکرد واحدهای مختلف تولیدی و مقایسه آنها با یکدیگر تا حدی مشکل خواهد بود (امامی میبدی، 1379).
کارایی بیانگر میزان بهرهوری یک سازمان از منابع خود در عرصه تولید نسبت به بهترین عملکرد در مقطعی از زمان است (پیرس[92]، 1997).
امرسون کارایی را انجام امری به بهترین طریقه، بوسیله فرد واجد شرایط، در بهترین محل و در مناسبترین وقت تعریف می کند (امرسون[93]، 1912).
کارایی در اقتصاد به مفهوم تخصیص بهینه منابع میباشد. در مجموعه ای از فعالیتها، هنگامی یک فعالیت کاراست که مقدار تولید آن قابل افزایش نباشد مگر آنکه تولید سایر فعالیتها کاهش یابد (نیکلسون[94]، 1972).
محاسبه کارایی با توجه به مقدار خروجی مورد انتظار یا استاندارد با بهره گرفتن از نسبت زیر (رابطه 2-1) تعریف می شود (مهرگان، 1391):
کارایی صرفاً مقایسه ای بین منابع مورد انتظاری که برای رسیدن به مقاصد و فعالیت خاص باید مصرف شود و منابع مصرف شده. بنابراین کارایی، معیار عملکرد یک سیستم سازمانی بر میزان منابع (ورودی ها) است. به عبارت دیگر، کارایی میزان مصرف منابع برای تولید مقدار معینی محصول است (هدایت طباطبایی، 1378):
رابطه 2-1
رابطه 2-2
اغلب مفهوم کارایی با دواژه اثربخشی و بهرهوری اشتباه گرفته می شود. اثربخشی میزان همجهت بودن فعالیتهای یک سازمان با اهداف تعیین شده برای آن است، به عبارت دیگر، اثربخشی درجه دستیابی و تکمیل هدف میباشد. بهرهوری نیز ترکیبی از کارایی اثربخشی است، زیرا اثربخشی با عملکرد و کارایی منابع در ارتباط است. این مفاهیم در تعریف بهرهوری بصورت رابطه 2-3 بیان می شود (ملی[95]، 1978):
رابطه 2-3
در تعیین تفاوت کارایی و بهرهوری باید به نکات زیر توجه داشت (مهرگان، 1391):
-
- کارایی به عنوان معیاری بین صفر و یک و یا برحسب درصد بین صفر و تا صد بیان شده است، در حالیکه بهرهوری می تواند بزرگتر از یک باشد.
-
- بهرهوری در ارتباط با تکتک عوامل مانند بهرهوری نیروی انسانی یا سرمایه محاسبه می شود، در حالیکه کارایی به عنوان معیاری کلی باید از ترکیب ورودی ها به خروجیها حاصل شود.
در نهایت باید دانست که کارایی به عنوان یک نسبت عمومی از رابطه 2-4 محاسبه می شود:
رابطه 2-4
2-2-2- انواع کارایی
الف) کارایی فنی: کارایی فنی نشان دهنده میزان توانایی یک بنگاه برای حداکثر سازی میزان تولید با توجه به منابع و عوامل مشخص شده تولید است. به عبارت دیگر، میزان توانایی تبدیل ورودیهایی مانند نیروی انسانی و ماشین آلات به خروجیهایی، در مقایسه با بهترین عملکرد، با کارایی فنی سنجیده می شود (پیرس[96]، 1997). کارایی فنی تحت تأثیر عواملی مانند عملکرد مدیریت، مقیاس سازمان یا اندازه عملیات قرار میگیرد. کارایی در تحلیل پوششی دادهها از نسبت مجموع موزون خروجیها بر مجموع موزون ورودی ها بدست می آید و در مباحث اقتصادی زمانی یک بنگاه را به لحاظ فنی کارا میدانند که مقدار تولید آن بر روی منحنی تولید یکسان قرار گیرد. این امر توانایی بنگاه را در بدست آوردن حداکثر محصول از مجموعه عوامل تولید منعکس میسازد. اگر مقدار مصرف عوامل تولید بنگاه بالای منحنی تولید یکسان قرار بگیرد، این بنگاه با ناکارایی مواجه است. ناکارایی تمامی مواردی را در بر میگیرد که باعث می شود عملکرد واقعی بنگاه در سطحی کمتر از مقدار قابل حصول (با توجه به عوامل تولید) مشخص باشد. بر این اساس ناکارایی، مدیریتی نیز یکی از اجزای ناکارایی است. همچنین ناکارایی با آنچه که بعضی از اقتصاددانان اتلاف منابع نامیدهاند مطابقت دارد. اتلاف منابع بدین معناست که تولید مورد نظر میتواند با هزینههایی کمتر از میزان صرف شده صورت گیرد (امامی میبدی، 1379).
ب) کارایی تخصیص: این کارایی بر تولید بهترین ترکیب محصولات با بهره گرفتن از کم هزینهترین ترکیب ورودی ها دلالت دارد. پاسخگویی به این پرسش که “آیا قیمت ورودیهای مورد استفاده به گونه ای است که هزینه تولید را حداقل کند؟” با این کارایی است. به این ترتیب، کارایی تخصیصی مستلزم انتخاب مجموعه ای از عوامل تولید است که سطح مشخصی از محصول را با حداقل هزینه تولید کند. کارایی تخصیصی را کارایی قیمت نیز مینامند (مهرگان، 1391).
پ) کارایی ساختاری: کارایی ساختاری یک صنعت از متوسط وزنی کارایی شرکتهای آن صنعت بدست می آید. با بهره گرفتن از معیار کارایی ساختاری میتوان کارایی صنایع مختلف با محصولات متفاوت را مقایسه کرد (امامی میبدی، 1379).
ت) کارایی مقیاس: کارایی مقیاس یک واحد از نسبت کارایی مشاهده شده آن واحد به کارایی در مقیاس بهینه بدست می آید. هدف این کارایی تولید در مقیاس بهینه است (مهرگان، 1391).
ث) کارایی اقتصادی: این نوع کارایی از حاصلضرب کارایی فنی در کارایی تخصیصی حاصل می شود. طبق تعریف، کارایی اقتصادی را توان بنگاه در بدست آوردن حداکثر سود ممکن با توجه به قیمت و سطوح نهادهها میدانند. در حقیقت کارایی اقتصادی، در صورتی تحقق مییابد که علاوه بر عدم اتلاف منابع، بهترین استفاده از آنها صورت گیرد که این امر، معمولاً مستلزم انتخاب ترکیبی از نهاده است که کمترین هزینه را داشته باشد (دادگر، 1380).
3-2-2- تفاوت کارایی و بهرهوری
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-23] [ 05:56:00 ق.ظ ]
|