سقوط حضانت/پایان نامه درمورد تعیین قیم |
سقوط حضانت
حق حضانت در موارد ذیل ساقط میشود:
مبحث اول )جنون؛
حق حضانت در صورتی است که صاحب حق، قدرت اعمال آن را داشته باشد و در جهت حمایت از طفل و حفظ حیات، بهداشت و تربیت او است. لذا مقنن در ماده 1170 ق.م. جنون را از موارد سقوط حضانت برشمرده است. لازم به ذکر است قانون مدنی بر جنون پدر به عنوان دلایلی بر سقوط حق حضانت تصریح نکرده است اما نظر بر این که مطابق ماده 1168 ق.م. حضانت، تکلیف ابوین نیز میباشد و بر مجنون نمیتوان تکلیفی بار کرد، لذا با جنون پدر نیز حضانت از وی ساقط میشود. در فقه نیز حضانت از مجنون اعم از ادواری یا دائم به این علت که مجنون محتاج به نگهداری میباشد، سلب شده است (نجفی، 1412 ق: ج 11، ص185).
مبحث دوم - ازدواج مادر
شق دوم ماده 1170 ق.م. به پیروی از فقه امامیه (نجفی، 1412ق: ج 11، ص 188) شوهر کردن مادر به غیر پدر طفل را از موارد سقوط حضانت، مادر دانسته است. آیا متارکه مادر، موجب بازگشت حق حضانت نسبت به فرزندان همسر سابق خود، میشود؟ به نظر میرسد از منطوق ماده 1170 ق.م. چنین مستفاد میگردد که در بازگشت حضانت منعی نیست. امام خمینی(ره) نیز بر این امر نظر دارند، اگر چه مصالحه را اولی میدانند (خمینی، 1368: ج3، ص557).
ابهام در بازگشت حق حضانت مادر پس از انحلال نکاح او با مردی غیر از پدر طفل در موردی است که پدر طفل در قید حیات باشد. اما چنانچه پدر فوت کند، این ابهام از بین میرود و حضانت متعلق به مادر است، حتی اگر فوت پدر در زمان زناشویی مادر با مرد دیگری باشد. زیرا مطابق ماده 1168 ق.م. حضانت حق و تکلیف ابوین است و با ازدواج مادر، حق حضانت او به والد دیگر (پدر) منتقل میشود و با فوت پدر این حق قهراً به مادر اعاده میگردد؛ زیرا حق حضانت به معنای خاص آن برای غیر والدین در نظر گرفته نشده است. صاحب جواهر نیز بدون هیچ خلافی مادر را اولی از وصی و اقارب برای حضانت میداند و صرفاً در صورت فقدان ابوین حضانت به جد پدری واگذار میشود (نجفی، 1412ق: ج11، صص 190-189).
مبحث سوم - عدم مواظبت از طفل
مطابق ماده 1173 ق.م. مصوب 19/1/1313 هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا قیم یا مدعیالعموم هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند. با اصلاح ماده 1173ق.م. در 11/8/1376 مصادیقی از انحطاط اخلاقی به شرح زیر احصاء گردید:
اعتیاد زیانآور به الکل، مواد مخدر و قمار؛
اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء؛
ابتلاء به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی؛
سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدیگری و قاچاق؛
تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
توضیح این که مطابق ماده 1179 ق.م. ابوین حق تنبیه طفل خود را دارند ولی به استناد این حق نمیتوانند طفل را خارج از حدود متعارف، تنبیه نمایند. همچنین عبارت «موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است…» در صدر ماده 1173 ق.م. مویّد آن است که مصادیق ذکر شده از باب تمثیل است؛ لذا سلب حضانت از والدین به دلیل دیگری که در ماده 1173ق.م. نیامده اما موجب انحطاط اخلاقی طفل شده یا از مصادیق عدم مواظبت محسوب میگردد، بلا مانع است. بیماریهای مسری نیز چون سلامت طفل را به خطر میاندازد، میتواند از موارد سلب حضانت باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 10:51:00 ب.ظ ]
|