پایان نامه کشاورزی : بررسی میزان تحمل ارقام و لاین های خالص سویا به بیماری پوسیدگی |
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد دامغان
دانشکده کشاورزی
پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد(M.Sc)
گرایش بیماری شناسی گیاهی
عنوان:
بررسی میزان تحمل ارقام و لاین های خالص سویا به بیماری پوسیدگی ذغالی
استاد راهنما
دکتر سیاوش رعیت پناه
استاد مشاور
دکتر عبدالر ضا فروتن
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده. ۱
فصل اول : مقدمه
۱-۱- تاریخچه کشت سویا در ایران . ۲
۱-۲- گیاه شناسی سویا ۳
۱-۳- اهمیت غذایی سویا . ۴
۱-۴- مصارف و اقتصاد فرآورده های سویا ۴
۱-۵- بیماری های مهم سویا ۵
۱-۵-۱- بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و ساقه سویا ۵
۱-۵-۲- بیماری مرگ گیاهچه ۶
۱-۵-۳- بیماری نماتدی سویا . ۷
۱-۵-۴- پوسیدگی ذغالی (Soybean Charcoal Rot): 8
۱-۷- اهداف تحقیق. ۹
فصل دوم: بررسی منابع
۲-۱- بیماری پوسیدگی ذغالی سویا. ۱۰
۲-۲- نشانه ها و زمان ظهور بیماری. ۱۱
۲-۳- پراکندگی جغرافیایی پوسیدگی ذغالی سویا در دنیا و ایران . ۱۲
۲-۴- اهمیت خسارت بیماری. ۱۳
۲-۵- مراحل ارزیا بی و خسارت بیماری. ۱۶
۲-۶- قارچ عامل بیماری. ۱۸
۲-۶-۱- ریخت شناسی . ۲۰
۲-۶-۲- زیست شناسی . ۲۱
۲-۶-۳- چرخه بیماری. ۲۴
۲-۶-۴- مکانیزم آلودگی و بیماری زایی ۲۵
۲-۶-۵- دامنه میزبانی فارچ ۲۶
۲-۶-۵-۱- دامنه میزبانی قارچ در ایران ۲۶
۲-۷- روش های کنترل بیماری ۳۰
۲-۷-۱- کنترل زراعی. ۳۰
۲-۷-۱-۱- تغذیه متعادل و مناسب ۳۰
۲-۷-۱-۲- آبیاری مناسب ۳۰
۲-۷-۱-۳- غرقاب کردن خاک قبل از کشت ۳۰
۲-۷-۱-۴- تناوب زراعی با غیر میزبان. ۳۰
۲-۷-۱-۵- حذف اندام های آلوده محصول بعد از برداشت ۳۰
۲-۷-۱-۶- تنظیم تاریخ کاشت و تراکم بوته ۳۱
۲-۷-۱-۷- استفاده از بذر سالم و عاری از عامل بیماری ۳۱
۲-۸- کنترل شیمیایی ۳۱
۲-۹- کنترل بیولوژیک ۳۲
۲-۱۰- مدیریت زراعی. ۳۴
۲-۱۰-۱- تاثیر عملیات شخم زنی در تراکم جمعیت قارچ در خاک ۳۵
۲ -۱۰-۲- به کار گیری ارقام مقاوم. ۳۵
۲-۱۱- انواع مقاومت ۳۵
۲-۱۱-۱- مقاومت حقیقی. ۳۶
۲-۱۱-۲- مقاومت ظاهری ۳۶
۲-۱۱-۳- مقاومت غیر میزبانی ۳۷
فصل سوم :مواد و روش ها
۳-۱- روش تحقیق. ۳۸
۳-۲ – تعیین میزان جمعیت اسکلروت های قارچ بیمارگر در محل آزمایش. ۳۸
۳-۳- تعیین شرایط خاک محل آزمایش ۴۰
۳-۴- ژنوتیپ های مورد استفاده در ارزیابی نسبت به قارچ M .phaseolina. 40
۳-۵- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های سویا نسبت به قارچ M .phaseolina. 43
۳-۶- تجزیه و تحلیل داده ها ۴۳
فصل چهارم : نتایج
۴-۱- علائم بیماری پوسیدگی ذغالی ناشی از ماکروفومینا. ۴۴
۴-۲- میزان جمعیت اسکلروت های قارچ بیمارگر در محل آزمایش. ۴۵
۴-۳- شرایط خاک محل آزمایش. ۴۵
۴-۴- ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های سویا نسبت به قارچ M. phaseolina. 46
فصل پنجم:بحث
۵-۱- بحث. ۵۴
۵-۲- پیشنهادات ۵۵
فهرست منابع. ۵۶
چکیده انگلیسی
چکیده
بیماری پوسیدگی ذغالی سویا Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid در استان مازندران یکی از بیماری های مهم سویا محسوب میشود. عامل بیماری قارچی خاکزی و بذرزاد بوده که از طریق جوانه زدن اسکلروت ها در داخل خاک و تماس با ریشه های سویا و کاشت بذور آلوده به قارچ عامل بیماری باعث بروز بیماری می گردد. محدودیت استفاده ازسموم شیمیایی در ضد عفونی بذر بعلت استفاده از باکتری ریزوبیوم و عدم کار آیی قارچ کش های رایج به صورت محلول پاشی، باعث شده است که روش هایی نظیر استفاده از ارقام متحمل، تنظیم تاریخ ها و ردیف های کاشت به همراه سایر روشهای غیر شیمیایی در کنترل بیماری از اهمیت فراوانی برخوردار شود. برای جلوگیری از مصرف بی رویه سموم شیمیایی، کاهش هزینه های تولید و معرفی رقم متحمل به بیماری در استان مازندران، این تحقیق با استفاد ازتعداد ۶۴ رقم و لاین حاصل از آزمایشات مقایسه مقدماتی که از نظر عملکرد و سایر خصوصیات زراعی نسبت به سایر ارقام برتری نشان داده اند، انتخاب و تحت شرایط مزرعه ای در برابر بیماری پوسیدگی ذغالی مورد ارزیابی قرارگرفتند. این لاین ها در قالب طرح لاتین مربع با دو تکرار در ایستگاه تحقیقات زراعی بایعکلا در قطعه زمینی آلوده به اسکلروتهای قارچ عامل بیماری و دارای سابقه کشت سویا به اجرا درآمد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که ارقام و لاین ها مورد بررسی دارای واکنشهای متفاوت نسبت به قارچ عامل بیماری هستند. در لاین های شماره ۱۲، ۱۵، ۱۸، ۲۱، ۳۲، ۳۶، ۴۰، ۴۴ و ۵۵ در هر دو تکرار پیشرفت بیماری به طرف ساقه مشاهده نگردید. بیشترین میزان پیشرفت بیماری به ترتیب در لاینهای ۶، ۴، ۱، ۵، ۲، ۱۳، ۲۷ و ۱۴ مشاهده شد. در این آزمایش درصد بیماری با شمارش بوته های آلوده و سالم در لاین های مورد بررسی تعیین گردید. تجزیه واریانس داده های حاصل از درصد بوتههای آلوده به بیماری پوسیدگی ذغالی نشان داد که بین ارقام و لاین های مورد بررسی از نظر درصد بوته های آلوده اختلاف معنی داری در سطح ۱ درصد وجود داشت. لاینهای ۱۰، ۱۳، ۵، ۴، ۶، ۲۸ به ترتیب با ۴۲/۳۴، ۹۵/۲۶، ۹۲/۲۶، ۶۱/۲۵، ۸۹/۲۳ و ۱۹ درصد دارای بیشترین درصد بوته های آلوده و لاین های ۱۸، ۳۲، ۵۵، ۴۷، ۱۵، ۴۰، ۸ و ۳۱ به ترتیب با ۰، ۰، ۵/۰، ۷/۰، ۸/۰، ۰۴/۱، ۴۳/۱ و ۵۸/۱ درصد دارای کمترین درصد بوتههای آلوده به بیماری پوسیدگی ذغالی سویا بودند.
واژههای کلیدی: سویا، بیماری پوسیدگی ذغالی، M. phaseolina و لاین ها.
مقدمه
- تاریخچه کشت سویا در ایران
در خصوص زراعت این گیاه در زمانهای گذشته اطلاع دقیقی در دست نیست. در گذشته اقدامهایی برای رواج سویا در ایران انجام شده که تمام این اقدامها به دلیل عادت نداشتن مردم به مصرف آن و در نتیجه نبودن بازار فروش، بینتیجه مانده است. در سالهای ۱۳۱۰ و ۱۳۱۶، انواعی از سویا از چین به وسیله رئیس دانشکده کشاورزی وقت کرج به ایران آورده شد و مورد آزمایش قرار گرفت. همچنین طی سالهای ۱۳۱۸ و ۱۳۱۹ انواع مختلفی سویا از آلمان وارد کشور شد و در بنگاه اصلاح نباتات کرج مورد آزمایش قرار گرفت. تمام این آزمایشها حاکی از عملکرد خوب تولید بود اما به دلیل فقدان بازار، رواج و رونقی پیدا نکرد. در سال ۱۳۴۱، گروه صنعتی بهشهر مقداری بذر سویا را از ژاپن وارد کرد و پس از عقد قرارداد با زارعان برای بالا بردن سطح زیر کشت و توسعه آن تلاش کرد. زراعت سویا به عنوان دانه روغنی از حدود سال ۱۳۴۲ با وارد کردن بذر آن به ایران در مناطقی مانند مازندران آغاز و متعاقب آن کشت سویا توسط شرکت سهامی دانههای روغنی در برخی دیگر از نقاط کشور معمول میشود. مهمترین مناطق کشت سویا در کشور استانهای مازندران، گلستان، لرستان، آذربایجان شرقی و دشت مغان است. این گیاه چون از خانواده بقولات است میتوان آن را به عنوان منبع ازت به منظور تقویت خاک برای کشت بعدی استفاده کرد. همچنین به دلیل مصارف متنوع دانه سویا افزایش تولید آن ضروری به نظر میرسد. البته دانه سویا به طور متوسط حاوی ۱۸ درصد روغن و ۴۴ درصد پروتیین است که میتواند مهمترین ماده اولیه صنایع روغنکشی و تولید فرآوردههای پروتیینی و خوراک دام باشد. تولید سویا در سال ۱۳۵۷ به اوج خود طی سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ میرسد که این افزایش ناشی از گسترش سطح زیر کشت بدون توجه به افزایش بازدهی در سطح بوده است. در سالهای بعد به رغم وجود تضمین مؤثر برای کشت، میزان برداشت سویا به طور شدید کاهش یافت به گونهای که در سالهای ۱۳۶۳ و ۱۳۶۴ تولید به نصف میزان برداشت شده در سال ۱۳۵۷ رسید. البته با توجه به اهمیتی که در سالهای اخیر به دانههای روغنی داده شده، وضعیت سویا در ایران نیز از لحاظ کشت و تحقیقات در زمینه کشت آن، رو به توسعه بوده است، به طوری که در سال ۱۳۷۱ در اراضی مستعد مازندران ۴۱۹۲۰ هکتار زیر کشت دانههای روغنی رفت که از این مقدار ۳۶۹۲۴ هکتار آن مخصوص کشت سویا و میزان محصول آن ۱۱۷ هزار تن بود که نشان دهنده افزایش قابل توجه نسبت به سالهای قبل به خصوص در عملکرد است.
۱-۲- گیاه شناسی سویا
این گیاه در فارسی با نام های متفاوتی ازجمله، سوژا، سویا، لوبیا روغنی، لوبیا چینی، نخود فرنگی چینی و لوبیا منچوری مشهوراست. نام علمی (Glycine max L) و از تیره نخود (Fabaceae) میباشدکه آنرا به انگلیسی soybeanمی نامند. سویا گیاهی است ازخانواده Papilionaceae، یکساله و خودگشن که مقام نخست در تأمین روغن گیاهی در جهان را دارا است .این گیاه بومی آسیا بخصوص منطقه منچوری، چین و ژاپن است که درحدود ۱۱۰۰ سال قبل ازمیلاد اهلی شده و بوسیله اصلاح طبیعی و مصنوعی به شکل امروزی درآمده است. گیاه یکساله که در بهار بعنوان کشت اول و در تابستان بعنوان کشت دوم کاشته میشود .(Sinclair and Backman, 1986) سویا دارای ریشه اصلی عمیقی بوده که میتواند تا ۱۵۰ سانتیمتری خاک نیز نفوذ نماید. در سویا علاوه بر ریشه اصلی، ریشه فرعی به صورت حجمی نیز وجود دارد که در صورت مساعد بودن شرایط و وجود باکتریهای همزیست سویا، ازت موجود در هوا را، در گرههای ریشه سویا تثبیت مینماید. سویا گیاهی روز کوتاه است. رنگ گلهای آن متنوع میباشد سفید، بنفش (از جمله صورتی) وگل آذین آن، خوشه ای و دانه های آن کلیوی یاگرد میباشند. سویا در دمای ۸ تا ۱۰ درجه سانتی-گرادجوانه میزند، سویا گیاهی است خودگشن و میزان دگر گشنی در آن کمتراز ۵ درصد گزارش شده است. لذا میتوان از بذور برداشت شده برای کشت سالهای بعد استفاده کرد. گلدهی سویا با روزهای کوتاه تحریک میشود. وزن هزار دانه در سویا بین ۸۰ تا ۴۵۰ گرم متغیراست. اما در ارقام زراعی متداول وزن هزار دانه، بین۱۲۰ تا ۲۳۰ گرم میباشد. دانه که بازده اقتصادی سویا است حدود ۴۷ درصد وزن اصلی گیاه را در زمان رسیدن تشکیل میدهد.
- اهمیت غذایی سویا
سویا مهمترین گیاه خانواده بقولات در توسعه تمدنهای چین، کره و ژاپن بوده است. در ابتدا سویا برای تولید روغن کشت شد. از گیاه سویا میتوان به عنوان مرتع، علوفه خشک، کود سبز یا علوفه تازه استفاده کرد .دانههای سویا ارزش غذایی زیادی دارند و در صنایع غذایی زیادی از آن استفاده میشود. از بخشهای مختلف دانه، از روغن آن در ساخت محصول صنعتی بهره برداری میشود که کنجاله سویا نیز در تغذیه دامها مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی از مهمترین موارد مصرف سویا در جدول شماره یک آمده است.
- مصارف و اقتصاد فرآورده های سویا
مسأله اقتصاد صنعت سویا بسیار پیچیده است اما در مجموع سه بازار عمده برای دانه، روغن و کنجاله وجود دارد. روغن سویا یکی از اجزای اصلی بازار روغن خوراکی است و برای خوراک انسان به شکلهای مختلف به خصوص مارگارین و روغن
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-01-11] [ 02:45:00 ق.ظ ]
|