پایان نامه پراکنش وتنوع قارچMacrophomina phaseolina (Tassi) Goid |
عنوان :
پراکنش وتنوع قارچMacrophomina phaseolina (Tassi) Goid با بهره گرفتن از کلرات پتاسیم در استان مازندران
استاد راهنما :
دکتر سیاوش رعیت پناه
اساتید مشاور :
دکتر علیرضا دلیلی
دکتر عبدالرضا فروتن
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده . ۱
فصل اول : مقدمه
۱- ۱- تاریخچه و گیاه شناسی سویا ۳
۱-۲- بیماری های سویا. 6
1-2-1-پوسیدگی ذغالی(Soybean Charcoal Rot). 6
1-2-2- بیماری پوسیدگی فیتوفترایی سویا (phytophtora rot of soybean) 8
1-2-3- بیماری مرگ گیاهچه (Rhizoctonia solani ) 9
1-2-4-بیماری ناشی از نماتدها در سویا ۱۱
۱-۳- اهداف تحقیق ۱۲
فصل دوم : مروری بر منابع
۲-۱- بیماری پوسیدگی ذغالی ۱۴
۲-۲- میزبانهای مهم قارچ(M. phaseolina) در ایران. ۱۴
۲-۳- پراکنش جغرافیایی قارچ عامل پوسیدگی ذغالی(M. phaseolina)
در ایران و جهان ۱۸
۲-۴- زیست شناسی قارچ عامل بیماری. ۲۰
۲-۵- Macrophomina phaseolina. 24
2-6- ریخت شناسی قارچ M. phaseolina. 26
2-7- چرخه زندگی M. phaseolina 29
2-8- نشانهها و زمان ظهور بیماری پوسیدگی ذغالی در مزارع سویا ۳۰
۲-۹- گروهبندی قارچ M. phaseolina با بهره گرفتن از محیط کلرات پتاسیم ۳۴
۲-۱۰- عوامل موثر در زنده ماندن اسکلروت در خاک. ۳۵
۲-۱۱- اهمیت و خسارت بیماری ۳۷
۲-۱۲- مدیریت کنترل بیماری. ۳۸
۲-۱۲-۱- آبیاری و تأمین رطوبت مناسب خاک در ماههای خشک ۳۸
۲-۱۲-۲- آلودگی بذر به قارچ عامل بیماری . ۳۸
۲-۱۲-۳- تناوب زراعی. ۳۹
۲-۱۲-۴- تأثیر عملیات شخمزنی در تراکم جمعیت قارچ M. phaseolina در خاک. ۴۰
۲-۱۲-۵- حذف اندامهای آلوده محصول بعد از برداشت ۴۰
فصل سوم : مواد و روشها
۳-۱- نمونه برداری، جداسازی و خالص سازی قارچ عامل بیماری. ۴۲
۳-۱-۱- نمونه برداری. ۴۲
۳-۱-۲- جدا سازی و خالص سازی قارچ عامل بیماری. ۴۳
۳-۲- گروهبندی جدایههای قارچ M. phaseolina از مناطق مختلف مازندران با استفاده
از محیط کشت اختصاصی کلرات پتاسیم ۴۴
۳-۳- تعیین درصد آلودگی مزارع سویا به پوسیدگی ذغالی ۴۶
۳-۴- تعیین جمعیت اسکلروتهای قارچ در خاک. ۴۷
3-5- تعیین درصد آلودگی بذر. ۴۹
۳-۶- ارزیابی بیماری پوسیدگی ذغالی در مراحل مختلف رشدی گیاه سویا ۵۰
۳-۷- اندازه گیری وزن صد دانه. ۵۲
۳-۸- تعیین دمای کمینه، بهینه و بیشینهی سرعت رشد پرگنههای قارچ. ۵۲
فصل چهارم : نتایج
۴-۱- جدایههای قارچ عامل بیماری ۵۵
۴-۲- علائم بیماری پوسیدگی زغالی ناشی از قارچ M. phaseolina 56
4-3- مشخصات قارچ عامل بیماری(M. phaseolina). 61
4-4- پراکنش قارچ عامل بیماری در استان مازندران. ۶۳
۴-۵- گروهبندی جدایههای قارچ M. phaseolina در محیط کلرات پتاسیم ۶۴
۴-۶- جمعیت اسکلروتهای قارچ عامل بیماری در خاک. ۷۰
۴-۷- درصد آلودگی مزارع سویا به بیماری پوسیدگی ذغالی ۷۴
۴-۸- درصد آلودگی بذر ۷۵
۴-۹- تعیین دمای کمینه، بهینه، بیشینهی سرعت رشد پرگنههای قارچ. ۷۸
فصل پنجم : بحث و بررسی ۷۹
پیشنهاد ۸۳
فصل ششم : منابع. ۸۴
چکیده انگلیسی ۹۷
چکیده:
پوسیدگی ذغالی سویا ناشی از (Tassi) Goid Macrophomina phaseolina یکی از بیماریهای مهم سویا در ایران وجهان به شمار میرود. قارچ عامل بیماری، خاکزاد و بذرزاد بوده که موجب خسارت کمی و کیفی محصول میگردد. بنابراین شناسایی، گسترش و کنترل بیماری از اهمیت فراوانی در ایران برخوردار است. برای کنترل شیمیایی این بیماری به علت خاکزی بودن، محدودیتهایی مثل مشکلات زیست محیطی و اقتصادی در استفاده از سموم وجود دارد. تعیین میزان آلودگی خاک به قارچ عامل بیماری برای مدیریت کنترل آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این بررسی تعداد اسکلروتهای موجود در خاک مزارع مختلف، درصد آلودگی مزارع به بیماری، تعیین نقشه پراکنش بیماری در استان مازندران، میزان آلودگی بذر، گروهبندی جدایههای قارچ M. phaseolina براساس محیط کلرات پتاسیم، تعیین دمای کمینه، بهینه و بیشینه رشد قارچ عامل بیماری در آزمایشگاه و تأثیر شرایط خاک در باقی ماندن میزان اسکلروت در خاک بررسی گردید. در این بررسی تعداد اسکلروتها در خاک حداکثر با میانگین ۵/۲۷ عدد در خاکهایی با بافت سبک در شمال استان مازندران و حداقل با میانگین ۶/۱۴ عدد در هر گرم خاک در جنوب مازندران با خاکهایی با بافت سنگین تعیین گردید. بیشترین درصد آلودگی مزارع سویا به بیماری پوسیدگی ذغالی در شمال استان مازندران با ۲۸ درصد و کمترین آن در جنوب استان مازندران با ۵/۸ درصد تعیین گردید. با بهره گرفتن از محیط کلرات پتاسیم جدایههای قارچ M. phaseolina دارای سه شکل نرمال، پرمانند و با رشد محدود بودند. دمای کمینه، بهینه و بیشینه رشد قارچ به ترتیب ۱۰، ۳۵ و ۴۰ درجه سانتی گراد تعییین گردید.
کلمات کلیدی: سویا، پوسیدگی ذغالی، اسکلروت، درصد آلودگی، رشد کلنی
۱- ۱- تاریخچه و گیاه شناسی سویا:
این گیاه در فارسی با نامهای متفاوتی از جمله، سوژا، سویا، لوبیا روغنی، لوبیا چینی، نخود فرنگی چینی ولوبیا منچوری مشهور است. نام آن علمی Glycine max (L) و از تیره نخود (Fabaceae) می باشد که آن را به انگلیسی soybean مینامند. سویا گیاهی است که در بهار بعنوان کشت اول و در تابستان بعنوان کشت دوم کاشته می شود . سویا دارای ریشه اصلی عمیقی بوده که می تواند تا ۱۵۰ سانتی متری خاک نیز نفوذ نماید. در سویا علاوه بر ریشه اصلی، ریشه فرعی به صورت حجمی نیز وجود دارد که در صورت مساعد بودن شرایط و وجود باکتری های همزیست سویا ، ازت موجود در هوا را، در گرههای ریشه سویا تثبیت می نماید . سویا گیاهی روزکوتاه است. رنگ گلهای آن متنوع می باشد سفید ، بنفش(از جمله صورتی) و گل آذین آن، خوشه ای و دانههای آن کلیوی یا گرد می باشند. سویا در دمای ۸ تا ۱۰ درجه ی سانتیگراد جوانه می زند، گیاهی است خودگشن و میزان دگر گشنی در آن کمتر از ۵ درصد گزارش شده است . لذا می توان از بذور برداشت شده برای کشت سال های بعد استفاده کرد. گلدهی در سویا با روزهای کوتاه تحریک می شود . وزن هزار دانه در سویا بین ۸۰ تا ۴۵۰ گرم متغیر است. اما در ارقام زراعی متداول وزن هزار دانه، بین۱۲۰ تا ۲۳۰ گرم می باشد. دانه که بازده اقتصادی سویا است حدود ۴۷ درصد وزن اصلی گیاه را درزمان رسیدن تشکیل می دهد. این گیاه برای اولین بار در دشتهای شمال چین در قرن یازدهم قبل از میلاد کشت می شد و بیش از ۳۰۰۰ سال قدمت دارد. طی چندین هزار سال سویا در شرق آسیا جهت تغذیه و بعنوان داروی تعدادی از بیماریهای انسان و همچنین تغذیه دام به کار می رفت. امروزه حدود ۳۰ درصد روغن گیاهی در دنیا، از سویا بدست میآید. میزان خسارت این بیماری((M. phaseolina در کاهش محصول سویا در کشورهای آرژانتین، برزیل، کانادا، هندوستان، پاراگوئه و ایالت متحده امریکا در سال ۱۹۹۴ برابر با ۲۳/۱ میلیون تن (Wrather, 1995; Wrather et al., 1997) گزارش گردید. کاهش محصول بر اثر این بیماری در ایالات متحده امریکا ۹۸/۱ ، ۲۸/۰ و ۴۹/۰ میلیون تن به ترتیب در سالهای ۲۰۰۳، ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ بوده است (Wrather and Koenning, 2006). این دانه روغنی به عنوان یک محصول بومی تا آغاز این قرن که آمریکا آن را به یک محصول تجارتی عمده تبدیل کرد در انحصار آسیا باقی ماند. سویا در سال ۱۸۸۲ به برزیل راه یافت. برزیل اکنون یکی از تولید کنندگان و صادر کنندگان عمده سویا در جهان است. اروپائیان هم در قرن ۱۷ با سویا به عنوان یک غذای عجیب شرقی آشنا شدند.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-01-11] [ 05:59:00 ب.ظ ]
|