پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی، علوم و صنایع غذایی گرایش تکنولوژی مواد غذایی

عنوان

بررسی تاثیر حلالهای مختلف بر استخراج ترکیبات فنولیک از گیاه زولنگ و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل

استاد راهنما

دکتر علیرضا صادقی ماهونک

استاد مشاور

دکتر مرضیه بلندی

تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
فهرست
 عنوان

چکیده .۱.                                                   
فصل اول: مقدمه وکلیات                                                                                    
1- مقدمه وکلیات۳.

۱-۱- اهمیت گیاهان دارویی. ۳.

۱-۲- گیاه شناسی زولنگ. ۵.

۱-۳- کاربرد گونه­های مختلف ارنجیوم ۸.

۱-۴- آنتی­اکسیدان­ها. ۱۰.

۱-۵- تقسیم ­بندی کلی آنتی­اکسیدان­ها. ۱۳.

۱-۶- آنتی­اکسیدان­های مورد استفاده در مواد غذایی. ۱۳.                                                             
1-6-1- آنتی­اکسیدان­های سنتزی. ۱۳.

۱-۶-۲- آنتی اکسیدان های طبیعی ۱۵.

۱-۶-۲-۱- ترکیبات فنولی ۱۶.

۱-۶-۲-۲- کاروتنوئیدها ۲۰.

۱-۶-۲-۳- اسید آسکوربیک (ویتامین C) 21.

1-6-2-4- توکوفرول­ها و توکوتری­انول­ها. ۲۲.

۱-۶-۲-۵- تانن­ها. ۲۲.

۱-۶-۲-۶- آنزیم­های آنتی­اکسیدانی. ۲۳.

۱-۶-۲-۷- اسید لیپوئیک و گلوتاتیون­ها ۲۳.

۱-۷- فرضیه ­ها. ۲۴.

۱-۸- اهداف ۲۴.

فصل دوم: مرور منابع
۲- مروری بر تحقیقات انجام شده. ۲۶.
۲-۱- استخراج ترکیبات فنولی از منابع گیاهی ۲۶.                                                                  2-2-ارزیابی فعالیت آنتی­اکسیدانی ترکیبات فنولی ۳۰.

فهرست
عنوان                                                                                        صفحه
فصل سوم: مواد و روش­ها                                                                                  
3- مواد و روش­ها ۳۶. 
3-1- مواد و دستگاه‌ها. ۳۶.

۳-۱-۱- مواد اولیه ۳۶.

    3-1-2- مواد شیمیایی ۳۶.

۳-۱-۳-دستگاه‌ها و لوازم مصرفی ۳۷.

۳-۲- آزمون­های شیمیایی. ۳۸
۳-۲-۱- اندازه ­گیری رطوبت ۳۸
۳-۲-۲- اندازه ­گیری خاکستر ۳۹.
۳-۲-۳- اندازه ­گیری فیبرخام. ۳۹
۳-۲-۴- اندازه ­گیری پروتئین. ۴۰
۳-۲-۵-اندازه گیری چربی ۴۱
۳-۳- استخراج عصاره گیاه به روش سنتی (غرقابی). ۴۱
۳-۴- اندازه ­گیری ترکیبات فیتوشیمیایی. ۴۲
۳-۴-۱- اندازه ­گیری محتوای کلروفیل و کاروتنوئید کل. ۴۲
۳-۴-۲- اندازه ­گیری ترکیبات فنولی کل. ۴۳
۳-۴-۳- اندازه‌گیری ترکیبات فلاونوئیدی کل. ۴۴
۳-۴-۴- محاسبه بازده استخراج. ۴۴
۳-۵- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی ۴۴
۳-۵-۱- ارزیابی فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH 44
3-5-2- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها به روش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل. ۴۵
۳-۵-۳- ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌‌ها به روش قدرت احیاء‌کنندگی ۴۶
۳-۶- تجزیه و تحلیل آماری ۴۷
فصل چهارم: نتایج و بحث
۴- نتایج و بحث. ۴۹
۴-۱- ترکیبات شیمیایی ۴۹
فهرست
عنوان                                                                                            صفحه
۴-۲- مقدار کل ترکیبات کلروفیل، کاروتنوئید . ۴۹
۴-۳- مقدار کل ترکیبات فنولی. ۵۰
۴-۴- مقدار کل ترکیبات فلاونوئیدی ۵۷
۴-۵- ارزیابی فعالیت ضدرادیکالی، آنتی­اکسیدانی و قدرت احیاءکنندگی عصاره­های زولنگ. ۵۹
۴-۵-۱- توانائی مهار رادیکال­های DPPH. 59
4-5-2- ظرفیت آنتی اکسیدانی کل ۶۶
۴-۵-۳- قدرت احیاء­کنندگی. ۷۱
فصل پنجم: نتیجه ­گیری کلی و پیشنهادات
۵- نتیجه گیری کلی و پیشنهادات ۷۸
۵-۱- نتیجه ­گیری کلی ۷۸
۵-۲- پیشنهادات ۷۹
۵-۲-۱- پیشنهادات پژوهشی و اجرایی ۷۹
فهرست منابع ۸۱
چکیده انگلیسی ۹۱  
چکیده
زولنگ سبزی خوراکی از خانواده آپیاسه و جنس ارنجیوم است که در نواحی جنگلی شمال کشور به وفور یافت می­شود. هدف از این پژوهش، بهینه­سازی استخراج ترکیبات فنولی کل از سبزی محلی زولنگ به روش استخراج غرقابی با سه حلال مختلف (استون، متانول و اتانول)، در دو غلظت متفاوت (۵۰ درصد و ۸۰ درصد)، در دو سطح دمایی (۲۵ و ۵۰ درجه سانتیگراد) و در طی زمان ۲۴ ساعت بود. مقدار فنول کل عصاره­ها توسط روش فولین سیوکالتو سنجش و بر اساس میلی­گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بیان گردید. بیشترین میزان فنول کل در کلیه عصاره­ها، در غلظت ۸۰ درصد و دمای ۲۵ درجه سانتیگراد استخراج گردید که میزان فنول کل عصاره­های استونی، اتانولی و متانولی به ترتیب ۸۰/۲۳، ۸۵/۲۵و۳۶/۲۶ میلی­گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بود(۰۵/۰ > P). در شرایط بهینه استخراج، میزان فلاونوئید کل عصاره­ها نیز به ترتیب ۷۷/۱۲، ۱۷/۱۳ و ۷۳/۱۷ میلی­گرم کوئرستین بر گرم عصاره اندازه ­گیری شد. سپس فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های فنولی مختلف و نیز آنتی­اکسیدان سنتزی BHT با آزمون های مهار رادیکال­های آزاد DPPH، ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل و قدرت احیاءکنندگی مورد بررسی قرار گرفت. تمامی عصاره­ها فعالیت آنتی­اکسیدانی وابسته به غلظت را نشان دادند. در بین عصاره­های فنولی زولنگ در هر سه آزمون ارزیابی ظرفیت آنتی­اکسیدانی، عصاره­ی متانولی بالاترین فعالیت ضدرادیکالی و آنتی­اکسیدانی را به خود اختصاص داد. این عصاره تنها در آزمون ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل کمترین میزان ۵۰EC (96 میکروگرم در میلی­لیتر) را نسبت به آنتی­اکسیدان سنتزی BHT (22/140 میکروگرم در میلی­لیتر) دارا بود و از این نظر قابل رقابت با آنتی­اکسیدان سنتزی BHT بود (۰۵/۰ > P). در این آزمون در غلظت­های ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم در میلی­لیتر عصاره­های زولنگ بیشترین فعالیت آنتی­اکسیدانی را داشتند. با توجه به مطالب بیان شده، می­توان گیاه محلی زولنگ را به عنوان منبع جدید و بالقوه­ای از ترکیبات فنولی و آنتی­اکسیدان­های طبیعی معرفی و در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود.
واژه­های کلیدی: ترکیبات فنولی، سبزی زولنگ، فعالیت آنتی­اکسیدانی، قدرت احیاءکنندگی، DPPH.
مقدمه
۱-۱- اهمیت گیاهان دارویی
مواد موثره ترکیباتی هستند که در برخی گیاهان ساخته می شوند و تاثیر فیزیولوژیکی بر پیکر موجودات زنده بر جا می­گذارند. این گیاهان برای مداوای برخی از بیماری­ها مورد استفاده قرار می­گیرند. مواد فعال مذکور در طی یک سلسله فرایند­های ویژه و پیچیده بیوشیمیایی، به مقدار بسیار کم- معمولاً کمتر از وزن خشک گیاه ساخته می­شوند و به متابولیتهای ثانوی نیز معروفند. کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی، صرفاً به خاطر استفاده از مواد موثره آنها صورت می­گیرد. اساسا از گیاهان حاوی مواد موثره استفاده­های مختلفی به عمل می آید و این گیاهان به سه گروه اصلی شامل: گیاهان دارویی، گیاهان ادویه­ای و گیاهان عطری طبقه ­بندی می­شوند. گاهی اوقات از یک گیاه به تنهایی می­توان هر سه استفاده را نمود (امید بیگی، ۱۳۸۴).
 





موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...