راهنمای ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره ارائه و مقایسه سه مدل دو مرحلهای برای بخشبندی مشتریان براساس ارزششان با ... |
۲-۱ مقدمه
در این فصل سوابق پژوهشی و ادبیات نظری تحقیق مطرح شده است. مقالات منتشر شده در زمینه بخشبندی و ادبیات آن مورد بررسی قرار گرفته و الگوریتم های موجود جهت بخشبندی مشتریان و کاربرد آن در صنایع مختلف بیان شده است.
یکی از روشهای مورد استفاده برای درک مشتریان و شناسایی گروههای همگن، بخشبندی مشتریان میباشد. در عمل، بسیاری از خردهفروشان، روش بخشبندی را برای بهبود کارایی بازاریابی و خدمات به مشتریان خود اتخاذ کردهاند (پراسد[۱۶] و همکاران، ۲۰۱۱). ارتباط بسیار روشنی بین رضایت، وفاداری و ارزش مشتری وجود دارد. این رابطه باعث عملکرد شرکت میشود. شکل ۲-۱ این رابطه را نشان میدهد. مشتریان راضی خرید بیشتری را در طول عمر خود انجام می دهند و پس از مدت کوتاهی آنها تبدیل به مشتریان وفادار میشوند. مشتریان وفادار نیز برای شرکت و بهبود عملکرد شرکت ایجاد ارزش می کنند (مالتوس و مولهرن[۱۷]، ۲۰۰۸).
وفاداری مشتری
ارزش مشتری
عملکرد شرکت
رضایت مشتری
شکل ۲-۱ رابطه بین رضایت وفاداری و ارزش مشتری (مالتوس و همکاران،۲۰۰۸).
۲-۲ مدیریت ارتباط با مشتری
از اوایل دهه ۱۹۸۰، مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری در بازاریابی که شامل چهار بعد: شناسایی، جذب، نگهداری و توسعه مشتری است، اهمیتش را نشان داد. درک یک تعریف اثبات شده از مدیریت ارتباط با مشتری مشکل است، ما میتوانیم آن را به عنوان یک استراتژی جامع و فرایند بدست آوردن، نگهداری و شراکت با مشتریان انتخابی برای ساختن یک ارزش خاص برای شرکت و مشتریان تشریح کنیم (سید حسینی، ۲۰۱۰). آنتون و هوئک[۱۸] نیز آن را به صورت یک تجارت جامع و استراتژی بازاریابی که تکنولوژی، فرایند و همه فعالیتهای تجاری در حوزه مشتری را کامل می کند، بیان میدارند. برون[۱۹]، مدیریت ارتباط با مشتری را به عنوان استراتژی کلیدی جامعی برای متمرکز ماندن بر نیازهای مشتری و یکپارچهکردن روشهای برخورد با مشتری در سازمان تشریح می کند. همچنین چاترجی[۲۰] آن را به عنوان نظامی برای هدایت و بهبود فرایندهای تجارت که در مکانهای فروش، مدیریت، خدمات و پشتیبانی از مشتریان استفاده شده است، تعریف می کند. بنا به نظر فینبرگ و کادام[۲۱]، وقتی که نرخ نگهداری از مشتری ۵ درصد زیاد شود، سود به میزان ۲۵ تا ۸۰ درصد زیاد می شود (سید حسینی، ۲۰۱۰).
۲-۲-۱ مزایای استفاده از مدیریت ارتباط با مشتری
در دهه گذشته، مدیریت ارتباط با مشتری توسط بسیاری از نویسندگان مورد توجه قرار گرفته است، و نقش حیاتی در اقتصاد و کسب و کار جدید ایفا کرده است. برخی از مزایای بالقوه آن به شرح زیر است: (۱) افزایش حفظ و وفاداری مشتری، (۲) سودآوری بالاتر مشتری، (۳) ایجاد ارزش برای مشتری، (۴) سفارشی کردن محصولات و خدمات، (۵) کاهش فرایند، ارائه محصولات و خدمات با کیفیت بالاتر (استون[۲۲] و همکاران ۲۰۰۶).
الهی و حیدری مزایای استفاده از مدیریت ارتباط با مشتری را به سه بخش کلی تقسیم کردند که عبارتند از: (۱) افزایش سوددهی و منابع، (۲) صرفهجویی و کاهش هزینه، (۳) تاثیرات سازمانی.
افزایش سوددهی و منابع:
-
- بهبود قابلیت جذب و نگهداری مشتریان
-
- ایجاد وفاداری و افزایش سود
-
- ارتقاء ارزش مشتری
-
- افزایش سوددهی مشتریان
-
- افزایش مدت زمان نگهداری و وفاداری مشتریان
صرفهجویی و کاهش هزینه:
-
- ارتقاء سرویسدهی بدون افزایش هزینه آن
-
- کاهش هزینه های فروش
-
- جذب مشتریان جدید با هزینه پایینتر
-
- کاهش هزینه های مربوط به سرویسدهی مشتریان
تاثیرات سازمانی:
-
- مدیریت کارا و موثر ارتباطات مشتری توسط سازمانها
-
- ایجاد مزیت رقابتی
-
- تاثیرات مثبت در کارائی سازمان
-
- وفاداری به نام تجاری[۲۳] (۱۳۸۴).
۲-۲-۲ انواع فناوریهای مدیریت ارتباط با مشتری
انواع فناوریهای مدیریت ارتباط با مشتری به شرح زیر میباشد:
۲-۲-۲-۱ مدیریت ارتباط با مشتری عملیاتی
توسط مدیریت ارتباط با مشتری عملیاتی[۲۴] (OCRM) تمام داده های مشتریان از طریق نقاط تماس با آنها مانند مرکز تماس، سیستمهای مدیریت تماس، پست، فکس، نیروهای فروش و وب جمع آوری می شود. این بانک اطلاعاتی برای تمام کارمندان و کاربران مرتبط با مشتری قابل دسترس میباشد.
یک نوع از مدیریت ارتباط با مشتری عملیاتی همان مرکز تماس و مدیریت تماس با مشتریان است. این سیستم میتواند یک بررسی کامل و جامع از اطلاعات مرتبط با مشتریان ارائه دهد. این مرکز ۱۰۰% متمرکز بر مشتری است. مزیت این نوع از CRM، خصوصیسازی ارتباط با مشتری و وسعت دادن پاسخهای سازمانی مورد نیاز مشتریان است.
۲-۲-۲-۲ مدیریت ارتباط با مشتری تحلیلی
داده های ذخیره شده در بانک اطلاعاتی میانی توسط مدیریت ارتباط با مشتری تحلیلی[۲۵] (ACRM)، به وسیله ابزارهای آنالیز، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نتیجه پروفایل مشتریان تولید میشود. الگوهای رفتاری شناسایی شده، سطوح رضایتمندی تعریف می شود و همچنین از دستهبندی مشتریان پشتیبانی میگردد. این اطلاعات و دانش جمع آوری شده از ACRM، در بازاریابی و ارتقاء استراتژیها تاثیر زیادی دارد (الهی و حیدری، ۱۳۸۴).
تکنولوژیکیهای پشتیبانی از ACRM شامل درگاه[۲۶]، انبار داده، موتورهای آنالیز و پیش بینی، قوانین انجمنی کشف الگو[۲۷]، الگوهای زنجیرهای[۲۸]، خوشهبندی[۲۹]، دستهبندی و ارزیابی ارزش مشتری[۳۰]، میباشد. این موارد حاصل دستهبندی موثر مشتریان و پیشنهاد محصولات و سرویسهای بهتر میباشد.
۲-۲-۲-۳ مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی
مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی (ECRM) باعث ایجاد قابلیتی می شود که اطلاعات مشتریان در تمام نقاط تماس در داخل شرکت و نیز بین شرکای خارجی شرکت در اینترنت و اینترانت قابل دسترسی باشد. این نوع از سیستم ها اجازه میدهند که کاربران داخلی و خارجی از طریق اینترنت و اینترانت به اطلاعات مرتبط با مشتریان دسترسی داشته باشند.
ECRM امکان سفارش آنلاین[۳۱]، پست الکترونیکی، دانش موردنیاز در تولید پروفایل مشتریان، شخصیسازی سرویسها، تولید پاسخهای خودکار به نامه الکترونیکی و راهنمای خودکار افراد را دارا میباشد. یک مرکز ارتباط الکترونیکی از کانالهای چند رسانهای شامل مرکز ارتباط تلفنی با مشتری، وب سایت، اتاقهای صحبت آنلاین[۳۲] و سرویسهای پست الکترونیکی تشکیل میگردد. به طور کلی ECRM باعث بالا رفتن کیفیت بازاریابی میگردد.
۲-۲-۲-۴ مدیریت ارتباط با مشتری مشارکتی
مدیریت ارتباط با مشتری مشارکتی[۳۳] همان سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری هستند که با سیستمهای بزرگ سازمانی یکپارچه شده اند تا امکان پاسخدهی بالاتری را به مشتری در طول زنجیره تامین فراهم نمایند. یک سیستم CCRM می تواند زمینه فروش دانش و ابزارها را به هر کسی در سازمان پیشنهاد کند و به گردش فروش در طول کانالهای مرکز ارتباط تلفنی با مشتری[۳۴] کمک کند. یک CCRM می تواند به کارمندان سازمان، تهیهکنندگان و حتی شرکاء نیز توسعه یابد.
۲-۳ داده کاوی
داده کاوی به معنای کشف الگوهای مفید از داده ها میباشد. تکنیکهای دادهکاوی قادر به استخراج مشخصه ها و نیازهای مخفی مشتریان از پایگاه دادههای بزرگ هستند. کاربردهای دادهکاوی در مدیریت ارتباط با مشتری توجه دانشگاهیان را به خود جلب کرده است و نرخ تحقیقات مرتبط همچنان رو به افزایش است. همه مدلهای دادهکاوی مانند طبقهبندی و خوشهبندی میتوانند عناصر مدیریت ارتباط با مشتری را که شامل شناسایی، جذب، حفظ و توسعه مشتری است، پشتیبانی کند (آخوندزاده نوقابی و همکاران، ۲۰۱۳).
تعاریف مختلفی از داده کاوی وجود دارد که بعضی از آنها عبارتند از:
دادهکاوی فرایند اکتشاف و تحلیل حجم زیادی از داده به وسیله ابزارهای خودکار و نیمه خودکار به منظور کشف قواعد و الگوهای معنیدار میباشد (رایجیالسکی[۳۵] و همکاران، ۲۰۰۲).
دادهکاوی یک فرایند شناخت الگوهای معتبر، جدید، مفید و قابل فهم از داده ها میباشد (فایاد[۳۶] و همکاران، ۱۹۹۶). اما تعریفی که اکثر مراجع به اشتراک آن را ذکر می کنند عبارت است از “استخراج اطلاعات و دانش و کشف الگوهای پنهان از یک پایگاه داده بسیار بزرگ و پیحیده” (رضایینیا، ۱۳۸۸).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-23] [ 02:08:00 ق.ظ ]
|