۴-۳- کاهش وزن تر
جدول تجزیه واریانس داده ­ها نشان داد اثر شکاف در سطح ۱ درصد و اثر نانو ذرات نقره در سطح ۵ درصد معنی دار بوده است. همچنین اثر متقابل این دو عامل در سطح ۵ درصد آماری معنی دار شده است (جدول ۴-۱).
مقایسه میانگین اثرات متقابل دوگانه نشان می­دهد که تیمار شکاف ۵ سانتی متری انتهای ساقه همراه با ۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات با ۳۴/۱ گرم کمترین کاهش وزن­تر را داشته است و تیمار شاهد با ۴۹/۹ گرم بیشترین کاهش وزن­تر را دارد (جدول ۴-۲ و شکل ۴-۳).
شکل ۴-۳- اثر تیمار های مکانیکی و نانو ذرات نقره بر روی کاهش وزن تر
بدون شکاف انتهای ساقه= C0 شکاف انتهای ساقه= C1
۵ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N5 بدون نانو ذرات نقره= N0
۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N20 10 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N10
۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N30
یکی از دلایل عمده کاهش وزن تر پس از برداشت وزن اولیه، گرفتگی آوندهای چوبی ساقه در اثر رشد میکروارگانیسم­ها مانند باکتری­ ها می­باشد. رشد میکروبی موجب افزایش مقاومت ساقه در جریان آب شده و از حرکت آب به بالای ساقه جلوگیری می­ کند (ون دورن، ۱۹۹۷). سلگی و همکاران (۲۰۰۹) نیز با بررسی اثر نانو ذرات نقره و چند اسانس گیاهی بر گل بریده­ای ژربرا رقم ’دان‘ به این نتیجه رسیدند که استفاده از این تیمارها موجب کاهش درصد وزن تر در مقایسه با شاهد گردید. لیو و همکاران (۲۰۰۹) بیان کردند که نانو ذرات نقره با خاصیت ضد میکروبی و جلوگیری از انسداد آوندی موجب کاهش تنش آبی شده در نتیجه موجب کاهش کمتر وزن­تر می­شوند. لو و همکاران (۲۰۱۰) دریافتند که استفاده از نانو ذرات نقره باعث بهبود روابط آبی، کنترل تنش آبی و جلوگیری از کاهش وزن تر می شود.
لیو و همکاران (۲۰۰۹) با مطالعه بر روی ژربرا رقم ’رویکو‘ و استفاده از نانو ذرات نقره در سطح ۵، ۱۰ و ۲۰ میلی گرم بر لیتر دریافتند که تیمار ۵ میلی گرم بر لیتر از کاهش وزن تر نسبی جلوگیری کرد. علت برتری تیمارها را می­توان به بهبود جذب آب و جلوگیری از مسدود شدن آوندهای چوبی دانست.
۴-۴- افزایش درجه بریکس
جدول تجزیه واریانس داده ­ها نشان می­دهد که اثر تکی شکاف و نانو ذرات نقره در سطح ۱ درصد آماری معنی دار شده است و همچنین اثر متقابل این دو عامل هم در سطح ۱ درصد آماری معنی دار شده است (جدول ۴-۱).
مقایسه میانگین اثرات متقابل دو گانه داده ­ها نشان می­دهد که بیشترین افزایش درجه بریکس مربوط به تیمار شکاف ۵ سانتی متری و ۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۸۱۶/۱ درصد و کمترین آن مربوط به تیمار بدون شکاف همراه با ۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۶۱۶/۰ درصد می­باشد (جدول ۴-۲ و شکل ۴-۴).
کربوهیدرات­ها، منبع اصلی تغذیه گل­ها و منبع انرژی مورد نیاز برای تمام فرآیندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گل­ها شاخه بریده می­باشند. عمده ترین فاکتور در به تاخیر انداختن پیری گل­های شاخه بریده، افزایش میزان کربوهیدرات­های موجود در گل می­باشد. مقدار قند (مواد جامد محلول) یکی از عوامل مهم تعیین میزان عمر گل­های شاخه بریده می­باشد. بنابراین هر چه درصد ماده کربوهیدراتی ذخیره شده بیشتر باشد طول عمر گلجایی افزایش می­یابد (موتوی و همکاران، ۲۰۰۱). ایچیمورا و همکاران (۲۰۰۳) در تحقیقی روی گل شاخه بریده رز رقم ’سونیا‘ اظهار داشت که اثر ذخیره کربوهیدرات محلول در گلبرگ‌های گل بر افزایش عمر گلجایی بسیار مهمتر از انسداد آوندی است. بارتولی و همکاران (۱۹۹۷) گزارش کردند که بهبود درجه بریکس در گل­های بریده­ی می ­تواند به علت ذخیره و انباشت هیدرات کربن باشد که باعث کاهش تنفس در گل­های بریده می­ شود. بصیری و همکاران (۲۰۱۱) اثر نانو ذرات نقره را بر درجه بریکس میخک رقم ’وایت لایبرتی‘ بررسی و به این نتیجه رسیدند که تیمار نانو ذرات نقره جهت بهبود درجه بریکس مطلوب است. محمدی و همکاران (۱۳۹۰) با بررسی اثر نانو ذرات نقره میزان مواد جامد محلول گل بریده گلایل (Gladiolus grandiflora) دریافتند که سطوح مختلف نانو ذرات نقره باعث افزایش مواد جامد محلول در این گل بریده گردیده است. نتایج پژوهش­های فوق با پژوهش ما منطبق است.
پایان نامه
شکل ۴-۴- اثر تیمار های مکانیکی و نانو ذرات نقره بر روی درجه بریکس
بدون شکاف انتهای ساقه= C0 شکاف انتهای ساقه= C1
۵ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N5 بدون نانو ذرات نقره= N0
۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N20 10 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N10
۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N30
۴-۵- نسبت باز شدن گل ها
تجزیه واریانس داده نشان می­دهد که اثر تکی شکاف معنی دار نشده است ولی اثر تکی نانو ذرات نقره در سطح ۵ درصد معنی دار شده است. اثر متقابل این دو عامل در سطح ۵ درصد معنی دار شده است (جدول ۴-۱). مقایسه میانگین اثر متقابل دوگانه نشان می­دهد که تیمار شاهد با ۶۱۰/۰ بیشترین نسبت باز شدن گل­ها را داشته است و تیمار شکاف ۵ سانتی متری همراه با ۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۲۸۰/۰ کمترین نسبت باز شدن گل­ها را به خود اختصاص داده است (جدول ۴-۲ و شکل ۴-۵).
تیمارهای زیر با نگهداشتن کربوهیدرات و جلوگیری از سوختن مولکول ATP باعث باز شدن گل گردیده است. به طور کلی به نظر می­رسد علت آن جذب آب بیشتر توسط آوندها دانست که باعث بهبود کربوهیدرات­ها در ساقه و افزایش شادابی گل­ها شده که تاثیر مثبت بر نسبت باز شدن گل­ها گذاشته است.
شکل ۴-۵- اثر تیمار های مکانیکی و نانو ذرات نقره بر روی نسبت باز شدن گل­ها
بدون شکاف انتهای ساقه= C0 شکاف انتهای ساقه= C1
۵ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N5 بدون نانو ذرات نقره= N0
۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N20 10 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N10
۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N30
۴-۶- درصد ماده خشک
تجزیه واریانس داده ­ها نشان می­دهد که اثر تکی شکاف معنی دار نشده است ولی اثر تکی نانو ذرات نقره در سطح ۱ درصد معنی دار شده است همچنین اثر متقابل دوگانه این دو عامل در سطح ۱ درصد آماری معنی دار شده است (جدول ۴-۱).
مقایسه میانگین داده ­ها اثر متقابل نشان می­دهد که بیشترین ماده خشک مربوط به تیمار شکاف ۵ سانتی متری انتهای ساقه به همراه ۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۱۱/۱۴ درصد و کمترین آن مربوط به تیمار شکاف ۵ سانتی متری انتهای ساقه همراه با ۱۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۰۳/۹ درصد می باشد (جدول ۴-۲ و شکل ۴-۶).
شکل ۴-۶- اثرات تیمار های مکانیکی و نانو ذرات نقره بر روی ماده خشک
بدون شکاف انتهای ساقه= C0 شکاف انتهای ساقه= C1
۵ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N5 بدون نانو ذرات نقره= N0
۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N20 10 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N10
۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N30
بر اساس اظهارات مون و همکاران (۲۰۰۴) کمبود آب تنش اکسیداتیو ایجاد می­ کند که این تنش باعث اختلال در اعمال فیزیولوژیکی سلول می­ شود، این تنش به دلیل تولید رادیکال­های آزاد اکسیژنی است که در محیط سلول ایجاد می­گردد. رادیکال­های آزاد اکسیژنی با تخریب پروتئین ها، لیپید و نوکلئیک باعث پیری گل­ها می­ شود. درصد ماده خشک را می­توان جلوگیری از سوختن قندها به وسیله ی فرایند تنفسی توسط نانو ذرات نقره دانست (نقل از بلانکن شیپ و دول، ۲۰۰۳). همچنین علت افزایش درصد ماده خشک را می توان تاثیر مثبت ضد اتیلنی و ضد میکروبی بر جلوگیری یا تنظیم فرایند تنفسی و کنترل کاتابولیسم قندها دانست که نهایتاً درصد ماده خشک را افزایش می­دهد (نقل از بلانکن شیپ و دول، ۲۰۰۳).
بصیری و زارعی (۱۳۹۰) با مطالعه بر روی گل بریده رقم ’یلو لیبرتی‘ دریافتند که تیمار ۵ میلی گرم بر لیتر از نانو ذرات نقره بهترین تیمار جهت افزایش درصد ماده خشک در این گل بریده است. علت برتری ترکیبات ضد میکروبی را می­توان خاصیت میکروب­کشی و کنترل میکرو ارگانیسم­های انتهای ساقه و محلول گلجا دانست که نهایتاً باعث افزایش وزن­تر و درصد ماده خشک می­گردند (کیا محمدی، ۱۳۸۸؛ دامونپولا و همکاران، ۲۰۱۰).
جذب مداوم آب در طول آوندهای ساقه مشروط به فراهم بودن مقدار کافی آب در ساقه گل بریده می‌باشد (هالوی و مایاک، ۱۹۷۹). گزارش شده است که اگر آوندهای چوبی (مسیر انتقال آب) به هر دلیلی (تشکیل سوبرین در محل برش، تشکیل هوا یا حباب و یا به خاطر دلایل فیزیولوژیکی مثل تشکیل تایلوز، صمغ و یا پکتین و یا به دلیل پاتوژنی مثل فعالیت قارچ ها) مسدود شدند انتقال آب در طول ساقه کم شده و منجربه بلوغ و پلاسیدگی زود رسی می­ شود. در نتیجه عمر پس از برداشت گل کم می­ شود (داسیلوا، ۲۰۰۳؛ هالوی و مایاک، ۱۹۷۹). بنابراین اگر حباب در داخل آوندها تشکیل شود لوله­ها بسته می­شود (هالوی و مایاک، ۱۹۷۹). در نتیجه تعداد کمی از آوندها برای انتقال در گیاهان باقی می مانند. توصیه شده است برای جلوگیری از رشد میکروارگانیسم­ها از مواد میکروب­کش یا قارچ کش در محلول نگهداری گل بریده استفاده شود.
۴-۷- نشت یونی
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ­ها نشان می­دهد که اثر تکی شکاف در سطح ۱ درصد و اثر تکی نانو ذرات نقره معنی دار نشده است . همچنین اثر متقابل شکاف و نانو ذرات نقره در سطح ۵ درصد آماری معنی دار شده است (جدول ۴-۱).
مقایسه میانگین اثر متقابل این دو عامل نشان می­دهد که کمترین نشت یونی مربوط به تیمار ۵ سانتی متری انتهای ساقه همراه با ۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره با ۰۴/۶ میکرومول بر زیمنس می­باشد. همچنین بیشترین نشت یونی مربوط به تیمار شاهد با ۳۵/۱۲ میکرومول بر زیمنس می­باشد (جدول ۴-۲ و شکل ۴-۷).
شکل ۴-۷- اثرات تیمار های مکانیکی و نانو ذرات نقره بر روی نشت یونی
بدون شکاف انتهای ساقه= C0 شکاف انتهای ساقه= C1
۵ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N5 بدون نانو ذرات نقره= N0
۲۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N20 10 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N10
۳۰ میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره= N30

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...