پایان نامه در مورد مطالعه فلورستیکی و زیستگاهی منطقه آبدر،شهرستان شهربابک، استان کرمان- فایل ... |
۱-۸-۴- مهمترین پدیدههای ژئوتوریسمی کمربند ارومیه- بزمان در محدوده شهرستان شهربابک:
۱-چهره ظاهری کوهها در محدوده شهرستان عمدتاً به صورت دیوارهای بلند و طویل و قلههای منفرد آتشفشانی در بین آن ها میباشد. معروفترین قلههای کمربند ارومیه - بزمان در این محدوده عبارتاند از قله کوه ایوب، مدوار، محمدآباد، نرکوه جوزم، مزاحم، سرا.
۲- آتشفشان زیبای آبدر(مزاحم) واقع در این کمربند و در محدوده شهرستان شهربابک یکی از آتشفشان ها ی معروف رشته ارومیه - بزمان است که محدودهای به وسعت حدود ۳۰۰ کیلومترمربع را میپوشاند آخرین فازهای فعالیت این آتشفشان را مربوط اواخر دوره پلیوسن میدانند (احمدیپور، ۱۳۷۲).
۳- وجود دو آتشفشان بسیار زیبا به نام آوج بالا و آوج پایین در شمال شهربابک در مجاور شهر دهج از توابع شهرستان شهربابک زیبایی خاصی را به این منطقه داده است این دو آتشفشان در مجاور هم با مخروطهای کامل که عمدتاً از مواد پیروکلاسیک میباشند تشکیل شدهاند مخروط این آتشفشان ها از زیباترین و جوانترین مخروطهای آتشفشانی ایران بشمار میروند قطر دهانه این مخروطهای آتشفشانی در حد چند صد متر بوده و قطر قاعده آن ها نیز از یک و نیم کیلومتر تجاوز نمیکند و به همین دلیل مخروطهای زیبایی را بوجود آوردهاند (اسدی، ۱۳۸۸).
۱-۹- ویژگیهای منطقه آبدر:
در داخل کالدرای بزرگ آتشفشان آبدر چند قله آتشفشانی با ارتفاع ۳۰۰۰ متر قرار دارد. دیوارهای ریزشی این کالدرا در بخش شرقی و جنوبی آن ارتفاعات پرشیب و زیبایی را بوجود آوردهاند، در داخل دهانه به دلیل شرایط مطلوب آب و هوایی روستا زیبای آبدر شکل گرفته است. این دهانه زیبا از طریق یک دره گسلی که امتداد شمالی - جنوبی دارد به بیرون و به سمت جنوب راه دارد و زهکشی بخش عمده دهانه از طریق این دره صورت میگیرد؛ دره مذکور در بالادست رودخانهای قرار دارد که رودخانه آبدر نامیده میشود؛ حاشیه این دره تراسبندی شده و با کاشت درختان بادام مناظر زیبایی را به خود اختصاص داده است. آتشفشان آبدر به علت برخورداری از ارتفاع زیاد و بهرهمندی از رطوبت بیشتر نسبت به سایر بخشهای شهرستان و پوشش گیاهی مناسب یکی از دهانههای منحصر به فرد آتشفشانی است که در آن آبادیهای دهستان آبدر شکل گرفتهاند.
شکل ۱-۵: نقشه زمینشناسی، آتشفشان آبدر (مزاحم)
۱-۱۰- اهداف و ضرورت انجام پروژه:
در حال حاضر طرحهای متعددی در زمینه گیاهشناسی در کشور در حال اجرا میباشند که برخی از آنها توسط مؤسسات تحقیقاتی و گروهی در قالب پایاننامههای دانشجویی با همکاری دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی و گروهی دیگر توسط دستگاههای اجرایی با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در دست اجرا میباشند. شاخصترین این طرحها عبارتاند از:
-
- طرح تهیه فلور ایران
-
- طرح تهیه فلور های استانی
-
- مطالعات فلورستیک مناطق حفاظتشده ( توسط سازمان حفاظت محیطزیست)
-
- و…
با توجه به اینکه منطقه مورد مطالعه جزء مناطق حفاظت شده کشور نیست و بررسی فلورستیکی تاکنون روی آن صورت نگرفته است مطالعه فلورستیکی منطقه ضروری است. در این تحقیق گیاهان منطقه آبدر طی سالهای ۹۲ و ۹۳ جمع آوری شد. مهمترین اهمیت این مطالعه شناسایی و ایجاد زمینه برای حفاظت بهتر از فلور منطقه است. و از دیگر اهداف این پروژه:
» تهیه فهرستی از گونههای گیاهی منطقه
» بررسی زیستگاهها و ریززیستگاههای منطقه مورد مطالعه
» تعیین جوامع گیاهی منطقه مورد مطالعه
» بررسی تأثیر شرایط اکولوژیکی بر تنوع و پراکنش گیاهان در منطقه
فصل دوم
مواد و روشها
۲-۱ مطالعات صحرایی
با حضور در منطقه از زمستان ۱۳۹۱ تا مردادماه ۱۳۹۳ جمع آوری گیاهان انجام شد. در طی این مدت در فصلهای مختلف سال و زمانهای مختلف به منطقه مراجعه شده و اقدام به جمع آوری نمونههای گیاهی شد. نمونهها در۲۰۶ ایستگاه مختلف جمع آوری شدند و با کمک دستگاه GPS ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی هر ایستگاه مشخص شد. بعلاوه تیپهای گیاهی هر منطقه مشخص گردید و زیستگاه و ریز زیستگاه هر گونه نیز یادداشت شد. نمونهبرداری و جمع آوری با بهره گرفتن از گیاه کن، بیلچه، تیشه و قیچی باغبانی صورت گرفت و نمونههای جمع آوری شده شمارهگذاری و دستهبندی شد شماره هر گیاه بیانگر خصوصیات ایستگاه و تاریخ جمع آوری بود. سپس نمونهها پرس شد مقوای خشککن نمونهها با توجه به نوع نمونه گیاهی هرروز تعویض میشد که خشک شدن نمونهها از یک روز برای گیاهان علفی تا سه هفته برای گیاهان گوشتی و آبدار به طول میانجامید. حین جمع آوری و پس از پرس نمودن نمونهها برای مستندساز کردن آنها عکس تهیه شد. نمونههای خشکشده جهت انجام مطالعات بعدی دستهبندی شده و به هرباریوم دانشگاه شیراز منتقل شد. نمونهبرداری تقریباً از انواع زیستگاهها و شیبهای مختلف موجود در منطقه انجام شد. با این حال سعی شد که نوع نمونهبرداری یک خط ترانسکت در طول کوه باشد تا نحوهی تغییر پوشش گیاهی با تغییر ارتفاع بررسی گردد.
۲-۲- مطالعات آزمایشگاهی
۲-۲-۱- شناسایی نمونهها
نمونههای گیاهی جمع آوری شده در آزمایشگاه با کمک میکروسکوپ تشریح مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. مرحله اول در شناسایی استفاده از اجزای مهم گیاه مثل گل و تشخیص تیره گیاه مورد نظر و سپس تشخیص جنس و گونه بود. به منظور شناسایی نمونهها تا رتبه گونه از منابعی چون فلور ایرانیکا (Rechinger, 1963-1999)، فلور ترکیه (Davis, 1965-1985) و فلور عراق (Townsend, 1966-1985) استفاده شد.
۲-۲-۲- شناسایی شکل زیستی هر گونه
برای تعیین فرم رویشی از روش رانکیائر (۱۹۳۷) استفاده گردید، یکی از مشهورترین فنون ساختاری توصیف پوشش گیاهی، روش فرم رویشی رانکیائر است. وی بر اساس محل ظهور جوانههای رشد در هر گونه یک طیف بیولوژیک را ارائه نمود. طبقهبندی فرم رویشی رانکیائر بر این فرض است که مورفولوژی گونهها با عوامل آب و هوایی کاملاً مرتبط است.
گروههای اصلی طبقات رانکایر عبارتاند از:
گروه ۱: فانروفیت ها، گونههایی هستند که جوانه پایدار آن ها بالاتر از ۲۵ سانتیمتر از سطح زمین قرار گرفته است.
گروه ۲: کاموفیت ها، گونههایی هستند که جوانه پایدار آن ها کمتر از ۲۵ سانتیمتر از سطح زمین قرار گرفته است.
گروه ۳: همی کریپتوفیتها، گونههایی هستند که جوانه پایدار آن ها در نزدیک سطح زمین قرار گرفته است.
گروه ۴: کریپتوفیتها، یا ژئوفیتها، گونههایی هستند که جوانه پایدار آن ها در زیر خاک یا آب قرار گرفته است.
گروه ۵: تروفیتها، گونههایی هستند که دوره نامساعد را به صورت دانه میگذرانند و لذا جزء گونههای یکساله میباشند
۲-۲-۳- تعیین کرولوژی گونهها
مشخص کردن منطقهی فیتو جغرافیایی که گونه گیاهی به آنجا تعلق دارد کورولوژی نام دارد. در این پژوهش کرولوژی هرگونه نیز مشخص و یادداشت گردید.
۲-۲-۴- شناسایی زیستگاهها
برای شناسایی زیستگاهها از سیستمEUNIS (Davies, 2004) استفاده شد بر طبق آن دنیا را به ده زیستگاه اصلی تقسیم میکند. . در این طبقه بندیها زیستگاهها به صورت سلسله مراتبی طبقهبندی میشوند. گر چه این طبقهبندیها برای کشورهای دیگر تهیه شده، اما رتبههای بالای آن برای کشور ایران نیز قابل استفاده است. در دستور العمل برای شناسایی زیستگاهها در هر رتبه از یک کلید طبقهبندی زیستگاهی اتحادیه اروپا (EUNIS) استفاده میشود که در شکل (۱-۲) کلید ارائه شده برای رتبه ۱ نشان داده شده است.
زیستگاههای ارائه شده در رتبه ۱ در بر دارنده:
-A زیستگاههای دریایی (Marine habitat)، -B.زیستگاههای ساحلی (Coastal habitat)، –Cآبهای سطحی (Inland surface water)، -D مردابها، باتلاقها و لجنزارها (Mires, bogs and fen)، -Eچمنزارها و زمینهایی با غالبیت علفهای پهن برگ، گلسنگ و خزهها (Grassland and lands dominated by forb, moss or lichens)، -Fخلنگزار، بوتهزار و توندرا (Heathland scrub and tundra)، -G جنگلهای فشرده، جنگلهای تنک و سایر زمینهای پوشیده شده توسط درخت (Woodland, forest and other wooded land)، -H زمینهای بدون پوشش یا با پوشش اندک (Inland unvegetated and sparsely vegetated habitat)، -I زیستگاههایی که به طور منظم یا نامنظم باغبانی و کشاورزی در آن ها صورت میگیرد (Regularly or recently cultivated or agricultural, horticultural and domestic habitat)، -Jزیستگاههای صنعتی، ساختمانی و دیگر زیستگاههای مصنوعی(۴۳).
شکل ۲-۱: کلید شناسایی زیستگاههای رتبه ۱ بر اساس طبقه بندی EUNIS
۲-۲-۵- تعیین پوشش گیاهی منطقه
در منطقه مورد مطالعه جامعه گیاهی براساس گونه غالب که بیشترین درصد تاجپوش را به خود اختصاص میداد، تعیین شد.
۲-۲-۶- تهیه بانک اطلاعات
در نهایت تمام مشخصات نمونههای شناسایی شده در یک بانک اطلاعات در نرمافزار اکسس وارد شد. اطلاعات بدست آمده از قبیل : نام تیره، جنس، گونه، نام جمع اوری کننده، ارتفاع و طول و عرض جغرافیایی شیب و زیستگاه و غیره با کمک نرمافزار اکسس در بانک اطلاعات تنظیم گردید.
شکل ۲-۲: بانک اطلاعات گونهها
۲-۲-۷- تهیه برچسبهای شناسایی نمونهها
سپس برخی اطلاعات کلیدی به همراه نام شناسایی کننده جهت تهیهی برچسب برای هر نمونه به کمک نرمافزار Word مورد استفاده قرار گرفت.
شکل ۲-۳: برچسب نمونههای هرباریومی
۲-۲-۸- انتقال نمونهها به هرباریوم
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-23] [ 05:27:00 ق.ظ ]
|