پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی علوم وصنایع غذایی

عنوان

بررسی میدانی باقیمانده آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، جنتامایسین، استرپتومایسین و فورازولیدون دربافت های خوراکی لاشه مرغ های تولیدی استان سمنان

استاد راهنما

دکتر مریم جوکار

استاد مشاور

دکترمرضیه بلندی

تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
آآ فهرست مطالب
عنوان            صفحه
چکیده ۱
فصل اول: مقدمه
۱-۱ – بیان مسئله. ۲
۱-۲- ضرورت انجام تحقیق ۲
۱-۳- مروری بر دارو درمانی و پیشگیری دارویی در حیوانات ۳
۱-۴- داروها وهورمون های مصرفی در حیوانات ۵
۱-۴- ۱- داروهای کوکسیدیوستاتیک. ۶
۱-۴-۲- داروهای تیرئوستاتیک. ۶
۱-۴- ۳-داروهای آرام بخش. ۶
۱-۴-۴-هورمون ها ۷
۱-۴-۵ -آنتی بیوتیک ها ۷
۱-۴- ۵-۱-انواع آنتی بیوتیک و کاربرد آنها ۸
۱-۴-۵-۲ -انواع آنتی بیوتیک از نظر میزان سمیت ۱۴
۱-۴- ۵-۳- اهداف و مکانیسم عمل آنتی بیوتیک ۱۵
۱-۵- تاثیر استفاده از آنتی بیوتیک ها در دام بر سلامتی . ۱۶
۱- ۵- ۱- فرایند فارماکودینامیک کلرامفنیکل. ۱۷
۱- ۵- ۲- فرایند فارماکوکینیتیک کلرامفنیکل. ۱۸
۱- ۵ -۳ – اثرات توکسیک و جانبی کلرامفنیکل. ۱۸
۱-۵ -۳- ۱- مهار برگشت پذیر مغز استخوان. ۱۸
۱-۵ -۳-۲- کم خونی آپلاستیک. ۱۸
۱-۵-۳-۳- سندروم خاکستری در نوزادان. ۱۹
۱-۶- زمان قطع دارو. ۱۹
۱-۷- باقی مانده دارویی ۲۱
۱-۷-.۱- میزان دریافت مجاز روزانه. ۲۱
۱-۷ -۲- حداکثر باقی مانده مجاز دارویی ۲۱
۱-۷-۳- آثار سوء ناشی از باقیمانده دارویی ۲۲
۱-۷-۳- ۱- خطرات باقیمانده ها برای مصرف کنندگان. ۲۲
۱- ۷-۳-۲- خطرات ایجاد اختلال در فروش محصولات ۲۳
۱-۸- عوامل موثر بر کیفیت گوشت طیور. ۲۴
۱-۸-۱- آلودگی های گوشت طیور. ۲۵
۱-۹- روش های تشخیص و شناسایی باقیمانده ترکیبات دارویی ۲۶
۱-۹-۱- روش های شیمیایی ۲۶
۱-۹-۲- روش های میکروبیولوژی ۲۷
۱-۹-۳- روش های ایمونولوژیکی ۲۷
۱-۱۰- اهداف تحقیق. ۳۰
فصل دوم: بررسی منابع
۲-۱- بررسی باقیمانده آنتی بیوتیک در گوشت ماکیان. ۳۱
۲-۲- بررسی باقیمانده آنتی بیوتیک در گوشت دام ۳۵
۲-۳- بررسی باقیمانده آنتی بیوتیک در شیر. ۳۷
۲-۴- بررسی باقیمانده آنتی بیوتیک در تخم مرغ. ۴۲
فصل سوم: مواد و روشها
۳-۱- روش تعیین باقیمانده آنتی بیوتیک جنتامایسین درنمونه های گوشت مرغ. ۴۴
۳-۱-۱- مواد ووسائل مورد نیاز. ۴۴
۳-۲- روش کار. ۴۵
۳-۲-۱- آماده سازی نمونه. ۴۵
۳-۲-۲- آماده سازی محلول های موجود در کیت ۴۵
۳-۳- روش تعیین باقیمانده آنتی بیوتیک کلرامفنیکل درنمونه های گوشت مرغ. ۴۶
۳-۳-۱- مواد ووسائل مورد نیاز. ۴۶
۳-۳-۲- روش کار. ۴۷
۳-۳-۲-۱- آماده سازی نمونه. ۴۷
۳-۴- نحوه نمونه برداری ۴۹
۳-۵-بررسی فرایند انجماد. ۴۹
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل نتایج
فصل پنجم: نتیجه گیری
۵-۱- نتیجه گیری. ۶۰
۵-۲- نکات قابل توجه جهت پیشگیری از حضور باقیمانده آنتی بیوتیکی در گوشت ۶۰
۵-۳- پیشنهادات ۶۱
فهرست منابع ۶۲
چکیده انگلیسی. ۷۰
چکیده
آنتی بیوتیک ها از جمله داروهایی هستند که به فراوانی در حیوانات مزرعه مورد مصرف قرار می گیرند. از این داروها علاوه بر درمان، در جهت افزایش رشد نیز استفاده می شود و به جهت ارتباط این قضیه با مسائل اقتصادی متاسفانه میزان مصرف این مواد بیش از مقادیر توصیه شده است. دریافت مداوم آنتی بیوتیک ها در جیره ی غذایی می تواند از جنبه های مختلف، بهداشت عمومی را تهدید کند. ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی و متعاقب آن بروز مشکلات جدی در درمان بیماری ها حساسیت های ناشی از مصرف فرآورده های دامی حاوی آنتی بیوتیک و از بین رفتن فلور باکتریایی دستگاه گوارش از عوارض بقایای آنتی بیوتیک در غذاست. کلرامفنیکل آنتی بیوتیک وسیع الطیفی است که علاوه بر اثرات فوق، سبب تضعیف مغز استخوان و یک نوع کم خونی آپلاستیک کشنده نادر می شود. طبق شواهد موجود بنا به روند غیر قانونی مصرف آنتی بیوتیک کلرامفنیکل و استفاده نادرست از جنتامایسین در مزارع، بررسی بقایای آنها ضروری است. باتوجه به عوارض جدی ناشی از باقیمانده های آنتی بیوتیک در مواد غذایی هدف از انجام این تحقیق بررسی گوشت مرغ توزیع شده در سطح شهرستانهای سمنان، گرمسار و دامغان از نظر حضور یا عدم حضور باقیمانده آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل و جنتامایسین و بررسی اثر فرایند انجماد برمیزان بقایای آنتی بیوتیک هادر نمونه های آلوده می باشد. اساس کار تحقیق، استفاده از دستگاه الایزا ریدر [۱]می باشد. از تعداد۱۷۰ نمونه خام ) ران وسینه مرغ) مورد بررسی درسه شهرستان سمنان، گرمسار و دامغان، ۴۷ نمونه ( معادل ۶/۲۷درصد) آلوده به کلرامفنیکل و۵۹ نمونه (معادل ۷/۳۴درصد) آلوده به جنتامایسین گزارش شدند که از این تعداد،۲۵ نمونه آلوده به کلرامفنیکل و۳۰ نمونه آلوده به جنتامایسین را به صورت تصادفی انتخاب و به مدت یک هفته تحت تاثیر فرایند انجماد (۲۰- درجه سانتی گراد) قرار داده ونمونه ها مجددا مورد آزمایش قرارداده شد و نتایج نشان داد که کاهش معنی داری بین میزان بقایای آنتی بیوتیک، قبل و بعد از انجماد وجود دارد. لازم به ذکر است، در زمان انجام پروژه به دلیل عدم دسترسی به دو کیت آنتی بیوتیک استرپتومایسین و فورازولیدون ، آزمایشات مورد نظر انجام نشد.
واژگان کلیدی: آنتی بیوتیک، کلرامفنیکل، جنتامایسین، بقایای دارویی، گوشت طیور، دستگاه الایزا
مقدمه
۱-۱.بیان مسئله
امروزه داروهای دامی بصورت گسترده در حیوانات مورد مصرف غذا جهت درمان و پیشگیری استفاده می شوند. مصرف این داروها علاوه بر اثرات درمانی مطلوب و یا حتی اثرات سوء جانبی در حیوان مورد معالجه، به صورت غیر مستقیم می تواند بهداشت عمومی جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهد. آنتی بیوتیکها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و از جمله داروهایی هستند که به فراوانی در حیوانات مزرعه مورد استفاده قرار می گیرند و از این داروها علاوه بر درمان در اکثر موارد جهت افزایش رشد استفاده می گردد. از آنجا که این مسئله ارتباط تنگاتنگی با جنبه های اقتصادی پرورش دارد متاسفانه امروزه مصرف این مواد بیش از مقادیر توصیه شده می باشد.
دریافت مداوم آنتی بیوتیکها در جیره غذایی می تواند از جنبه های مختلف، بهداشت عمومی را تهدید کند. نظیرایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در انسان، حساسیت های ناشی از مصرف فرآورده های دامی، از بین رفتن فلور باکتریایی دستگاه گوارش و عواقب پس از آن می باشد. ( ولارد[۲]،۱۹۹۴)
کلرامفنیکل داروی وسیع الطیفی است که علاوه بر اثرات سوء یاد شده سبب تضعیف مغز استخوان و نیز یک نوع کم خونی آپلاستیک کشنده البته نادر می گردد و مصرف آن در بسیاری از کشورها از جمله ایران در حیوانات مورد مصرف غذا ممنوع است. (فقیهی، ۱۳۷۲)
۱-۲.ضرورت انجام تحقیق
بر اساس شواهد بدست آمده از الگوی مصرف دارو بخصوص در صنعت طیور، در بسیاری از مرغداریها بصورت غیر قانونی از این آنتی بیوتیک ها استفاده می شود که این امر لزوم بررسی و تعیین مقدار باقیمانده این آنتی بیوتیکها در گوشت طیور را آشکار می سازد.





موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...