پایان نامه بررسی اثر ضدقارچی برخی از اسانسهای گیاهی بر قارچ آسپرژیلوسفلاووس |
عنوان:
بررسی اثر ضدقارچی برخی از اسانسهای گیاهی بر قارچ آسپرژیلوسفلاووس
استاد راهنما:
دکترحسین افشاری
استاد مشاور:
مهدی محمدیمقدم
عادله سبحانیپور
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
اسانسهای گیاهی گروهی از مواد موثره موجود در گیاهان هستند که خاصیت محافظت کنندکی بسیاری از آنها در برابر قارچها، باکتریها، ویروسها و انگلها از دیرباز شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است.در سالهای اخیر به دلیل افزایش علاقه به استفاده از مواد طبیعی و بالا رفتن سطح آگاهی مردم ، محققین با جدیت بیشتری به مساله استفاده از اسانسها و عصارههادر جهت کنترل آفات و بیماریهای گیاهی پرداختند. پسته یکی از محصولات عمده کشاورزی در ایران به شمار رفته و بخش عمده صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص میدهد آفلاتوکسین که ترکیب بسیار سمی و خطرناک است توسط قارچ های Aspergillus flavus وA. parasiticus در پسته تولید میشود. به منظور بررسی تاثیر اثر اسانسهای گیاهی در جلوگیری از رشد قارچ A. flavus، ۷ اسانس گیاهی شامل آویشن، نعناع، اکالیپتوس، رازیانه، باریجه، رزماری، مرزه مورد بررسی قرارگرفت. جهت بررسی میزان رشد میسلیوم قارچ از دو محیط کشت جامد و مایع استفاده شد. و فاکتورهای وزن خشک میسلیوم و مساحت کلنی قارچ اندازه گیری شد. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که از میان ۷ اسانس مورد مطالعه، اسانس آویشن و رازیانه بیشترین میزان بازدارندگی ازرشد را نشان دادند. در مرحله بعد به منظوربررسی تاثیر این دو اسانس در کاهش میزان رشد قارچ و اسپورزایی آن روی مغز پسته،محلول پاشی اسانس روی مغز۴ رقم پسته انجام شد. نتایج حاصل نشان داد اثر نوع و غلظت اسانس بر درصد کلونیزاسیون قارچ A. flavus در سطح ۱ درصد دارای اختلاف معنیداری میباشد. همچنین اثر متقابل (رقم*غلظت اسانس) روی درصد کلونیزاسیون این قارچ درروز هفتم در سطح احتمال ۵ درصدمعنی دار بود.سایر تیمارها اثر معنیداری بر درصد کلونیزاسیون این قارچ نداشت .و در روز سوم ارقام و نوع اسانس و اثر متقابل آن ها در سطح احتمال ۱ درصد و غلظت اسانس در سطح احتمال ۵ درصد معنی دار شد و در روز پنجم ارقام و غلظت اسانس در سطح احتمال ۵ درصد و اثر ارقام* غلظت اسانس *نوع اسانس در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار شد .
کلمات کلیدی: اسانس گیاهان دارویی، پسته،آفلاتوکسین
مقدمه
یکی از مهمترین عوامل به وجود آورنده ضایعات در محصولات کشاورزی و باغی فعالیت باکتریها و قارچهای مولد توکسین میباشند و یکی از معمولترین روشها برای حفظ محصولات کشاورزی استفاده از مواد شیمیایی ضدقارچ و ضدباکتری برای کاهش فعالیت و ضایعات ناشی از این میکروارگانیسمهاست. در این راستا محققین رشتههای میکروبیولوژی و صنایع غذایی ترکیبات گوناگونی را به کار گرفتهاند ولی از آنجا که بیشتر این ترکیبات مصنوعی و سنتتیک میباشد، علاوه بر هزینه زیاد تولید و استفاده از آنها دارای عوارض جانبی ناخواستهی زیادی نیز برای انسان میباشندRad et al., 2011) ).
در سالهای اخیر توجه محققان به گروهی از ترکیبات طبیعی گیاهی به نام اسانسها جلب شده که علاوه بر خواص ضد قارچی موادی طبیعی و کمخطر برای سلامت انسان و محیطزیست میباشند، به نظر میرسدکه استفاده از اسانسها و عصاره گیاهاندارویی در تمام مراحل فراوری بتواند در جمعیت جدایههای توکسینزا قارچ A.flavus را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت بر روی کاهش آلودگی محصولات به آفلاتوکسین کمک نماید (Rad et al., 2011).
ایران به عنوان بزرگترین کشور تولید و صادرکننده پسته در میان کشورهای مهم تولیدکننده پسته در جهان(ایران، آمریکا، ترکیه، ایتالیا، یونان) به شمار میرود، بدون شک معضل اصلی و مهم کشور در عرصه صادرات در سالهای اخیر مسئله آفلاتوکسین پسته میباشند که همواره صادرات این محصول با ارزش را تهدید نموده است. به طوریکه در ۳۶ سال گذشته در چندین مورد پستهی صادراتی ایران به علت وجود آفلاتوکسین برگشت داده شد یا با قیمت بسیار پایینی به فروش رفته است. لذا با توجه به اهمیت اقتصادی این محصول استراتژیک، وجود روشهایی که بتواند آلودگی میکروبی و به خصوص قارچی پسته به بازارهای جهانی را تأمین نماید ضروری به نظر میرسد (Rad et al., 2011). با عنایت به اثرات ضد قارچ اسانسهای گیاهی و از آنجا که در اقلیم کشورمان ایران نیز انواع گوناگون معطر و ادویهای قابل کشت هستند و اسانس استخراج شده از آنها جزء مرغوبترین اسانسها در جهان به شمار میرود. در این تحقیق اثرات ضدقارچ تعدادی از اسانسها (شامل آویشن، مرزه، نعناع، اکالیپتوس، باریجه، رازیانه، رزماری) بر قارچ A. flavus(که از عوامل مهم تولید آفلاتوکسین در پسته میباشد) مورد بررسی قرار گرفته و میزان MIC (کمترین غلظت بازدارنده) این ترکیبات تعیین گردید (Rad et al., 2010 ).
سرزمین پهناور ایران به دلیل دارا بودن اقلیمهای گوناگون و با اختلاف درجه حرارت بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد و دارا بودن سرزمینهای ساحلی،کوهستانی و کویری و با برخورداری از حداقل ۳۰۰ روز آفتابی در سال با مقایسه با اکثر سرزمینهای جهان مانند قاره اروپا با درجه حرارت و شرایط اقلیمی یکسان و مهآلود بودن اکثر ماههای سال به عنوان یکی از بزرگترین گنجینههای گیاهان داروئی و معطر دنیاست. تولید و زراعت گیاهان داروئی یکی از شاخههای مهم کشاورزی محسوب میشود و از جهاتی در ایران اهمیت خاصی داشته، زیرا برخی از گیاهان داروئی خودرو بوده و قادر نیستند به تنهایی نیاز بازار را تأمین کنند چرا که دسترسی به این گیاهان مشکل بوده و از طرفی کشت و کار آنها دارای معضلاتی است (جوادیزاده و پویان، ۱۳۸۹).
کلمه اسانس از ریشه یونانی Essential به معنای ذاتی، اصلی یا ضروری گرفته شده است. واژهی Essential oil اولین بار در قرن ۱۶ میلادی توسط یک دانشمند سویسی به نام Parcelus von Hohenheim به کار برده شد. اسانسها از نظر ترکیب شیمیایی همگن نیستند، بلکه به صورت ترکیبات مختلفی مشاهده میشوند ولی به طور کلی از گروه شیمیایی موسوم به ترپنها و یا منشاء ترپنی دارند (فراهانی، ۱۳۸۹).
اسانسها یا ترکیبات معطر، یکی از بزرگترین و مهمترین ترکیبهای ثانوی در گیاهان دارویی، ادویهای به ویژه معطر هستند. ترکیبات ثانویه که در برخی گیاهان به دلیل مسیرهای بیوشیمیایی خاص تولید میشوند به صورت معطر، روغنی، غلیظ عمدتاً بدون رنگ و فرار، آبگریز یا غیرمحلول در آب هستند. در علم شیمی مفهوم آروماتیک به معنی معطر است و هر مادهای که در ساختار مولکولی خود دارای حلقه بنزنی باشد مواد آروماتیک و در غیر این صورت آلیفاتیک میگویند. بسیاری از اسانسهای تولید شده در گیاهان دارای حلقه معطرند و ممکن است ترشح مواد معطر به سطح بیرونی سلولها، به خودی خود انجام شود یا مواد معطر در کیسه، مجاری و بافتهای ترشحی ذخیره شده، بر اثر لمس و یا پارهشدن به بیرون تراوش کند. در همین حوزه به گیاهانی که توانایی تولید، ذخیره و ترشح ترکیبات معطر یا اسانس را دارند گیاهانمعطر گفته میشود ( قاسمی، ۱۳۸۸).
اسانسها در سلولها و کرکهای ترشحی منفرد یا مجتمع، غدههای ترشحی، مجاری ترشحی در قسمتهای سطحی و درونی اندامهای مختلف: برگها، گلها، میوهها، جوانهها و شاخه گیاهان وجود دارند یا ممکن است در اندامهای مختلف گیاهان پراکنده شده باشد در این صورت اسانس حاصل، از نظر کمیت و کیفیت و همچنین اجزا و عناصر تشکیل دهنده از اندامی به اندام دیگر تفاوت دارد (امید
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-01-11] [ 10:44:00 ب.ظ ]
|